Sağlık, doğa ve lezzet durağı Afyonkarahisar
Termal suların, doğal güzelliklerin, kaymak ve sucuklu zengin mutfağın buluştuğu yerdir Afyonkarahisar. Bir yandan kenti keşfedip diğer yandan termal sularla şifa bulabilirsiniz
BUCAKSIZ FRİG VADİSİ
Kent bugün ise tarihi, şifalı termal tesisleri ve kültürel zenginliği ile öne çıkıyor. Peribacalarının süslediği Frig Vadisi, kent merkezindeki tarihi evler ve çivisiz cami şehirde görülmeye değer yapılar arasında. Kent, şifalı termal suyu ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. İlk durağımız Frig Vadisi. Vadi etkileyici bir görsellik şöleni sunuyor. Bazı peribacalarının içlerindeki mezarlar ilk etapta hemen göze çarpıyor. Bu mezarlar arasında özellikle Aslan Kaya mezarlığı dikkat çekiyor. İçinde mezar bulunan peribacalarının üzerine aslan figürleri işlenmiş. Vadi alabildiğine uzanıyor; uçsuz bucaksız bir görünüme sahip. Vadi sonrası istikametimiz kent merkezindeki tarihi evler. Evlerin çoğunluğu 1920'deki yangında büyük zarar görmüş. Çoğu yok olmuş. Ancak altı ay gibi kısa bir sürede müslüman ve gayrimüslümanlar elbirliği ile bu evleri yeniden inşa etmiş. Tabii ki evler muhteşem. Evlerde bugün de yaşam var. Ancak bazı evlerin bakımsızlığı gözümüze takılıyor. Bazı evler de konak olarak kullanılıyor. Evlerin, Avrupa'daki birçok şehir planında kullanıldığını öğreniyoruz.
MEVLEVİ CAMİİ İLE ÇİVİSİZ CAMİ
Tarihi evlerin arasında geçmişte gezinirken karşımıza tarihi Mevlevi Camii çıkıyor Bu cami de, yapısıyla kendisini fark ettiriyor. Yıllar önce, derviş olmak isteyenler burada eğitime alınırmış. Mevlevi Camii'nin yanı sıra 40 direkli çivisiz cami de görülmeye değer yapılardan.
MUTFAĞI ZENGİN
Afyon, sucuğu ve kaymağı ile gerçekten lezzet diyarı. Yemeklerin lezzetinde ünlü mermerinin katkısı büyük. ABD başkanlık sarayı Beyaz Saray'ın mutfağının yüzde 30'unda Afyon mermeri kullanıldığını da öğreniyoruz. Özellikle halva adlı yemekte, etler Afyon mermerinde pişilerek sunuluyor. Lezzeti müthiş. Kent sucukları kadar lokumlarıyla da ünlü. Lokumculuk da, kuşak kuşağa geçerek devam ediyor. Kaymağından ise bahsetmeye gerek yok herhalde. Afyon kaymağından yapılan kaymaklı lokum gerçekten ağızlara layık.
SUCUĞUN LEZZETİ
Kentin çarşısında sucuk satan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Çarşıda kuşaktan kuşağa aktarılan Afyon sucuğunun farkını soruyoruz. Manda ve dana etinin karıştırılarak kullanılması yanıtını alıyoruz. Aklımızda kalan bir başka tat da, Frig Vadisi'nin temiz havasından sonra Şefika Teyze'nin haşhaşlı gözlemesi oluyor. Bu arada yörede haşhaşın birçok yemekte kullanıldığını da hatırlatalım.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı