Pazar 12.06.2016

Türkiye’nin lezzet durakları

Antalya’nın yanık dondurmasından Kars’ın kazına... Bodrum’un Orfoz’undan Çorum’un tel tel helvasına... İzmir’in söğüşünden Kastamonu’nun Siyez buğdayına... İşte Türkiye’nin dört bir köşesinden, peşine düşülecek, uğruna yol tepilecek nadide lezzetler

Marmara
Satır et mi, satır köfte mi? En iyisi Keşan'daki Çamlıbel'e oturmalı. Yanında eski usül kaymaklı yoğurtla mükemmel uyum.
İsli Çerkes peyniri. Adapazarı ve İzmit'teyseniz, doğru adres...
Tekirdağ köftesi bir klasik... İçine irmik konuyor, ikisi öne çıkıyor: Özcanlar Köfte ile Abdi Özcan Köftecisi.
Edirne'de ciğer yenecek. Yaprak ciğer. Tava ciğer. Balıkpazarı'ndaki Meşhur Edirne Ciğercisi boşuna meşhur değil. Aydın Tava Ciğer de hep kuyruklu.
Bursa eşittir İskender.
Bir ilçeyle adaş en tatlı lezzet hangisi? Adı Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinden, tadı malum...
Anadolu
Beypazarı kurusu ideal kemirmelik. Taş fırınlarda pişen güveciyle ince sarmaları da pek ünlendi.
Konya ve etli ekmek diyip kısa keselim.
Divle Obruk peyniri, müptela eden bir peynir. Karaman'ın Ayrancı ilçesinin Divle köyünde üretiliyor. Buradaki Obruk Mağarası'nda güzellik uykusuna yatırılıyor aylarca.
Erzurum'un kuru kaymağı meşhur fakat o ne fire öyle: 50 kilo süt eşit 5 kilo kaymak.
Erzincan-Eğin'in de dut pekmezi pek ünlü.
Eski kaşarıyla, gravyeriyle, müzesiyle Kars, peynirperestleri hazdan hazza savurmaya muktedir.
Van kahvaltısı deyince Van'ın otlu peyniriyle bitmiyor iş. Murtuğa, kavut, çeşit bol ama peynir de demirbaş. Kekik, yabani sarımsak ve yaklaşık 25 çeşit otla o hale geliyor.
Ege
Saros Körfezi, Çanakkale, Balıkesir, Edremit Körfezi, Kaz Dağları, Ayvalık, Cunda... Buralar zeytin, zeytinlik, zeytinyağı demek...
Memleketin en iyi öğlen lokantalarından biri Edremit'te: Cumhuriyet Lokantası... Bütün tencere yemekler nefis, döneri olay...
Kaz Dağları'ndaki Zeytinbağı, Erhan Şeker'in şefliğinde çok rafine bir mutfak sunar. Avokado soslu naneli zaho, Antik Roma'dan Gastrin...
Yabani kuşkonmaz ya da ısparıça, filiz, tilki kuyruğu, izbinya... Kuzey Ege'de bahar pazarı...
Ayvalık'a gidince tost yemek farzdır.
Cunda'da bin türlü deniz mahsulü ve mezesiyle Bay Nihat hep standardın üstüdür.
Yiyebileceğiniz en iyi ızgara balık, Assos'ta, salaş bir deniz önü lokantadadır: Yahya'nın Yeri.
İzmirin söğüşü meşhur. Yanak +dil+beyin. İçine kıyılmış domates, maydanoz, soğan, pul biber. Dürüme sarılıp soğuk yeniyor.
Şevketi bostan, ebegümeci, karabaş, ısırgan... Ne bunlar? Alaçatı'ya baharda, Ot Festivali zamanı gidenlerin karşılaşacağı komşular.
Önce sinkonta, çalkama, iç baklalı enginar, çağla. Akabinde tarçınlı Girit köfte... Asma Yaprağı, Alaçatı'nın en kişilikli lokantalarından.
Kopanisti peyniri. Çok baharatlı, fazla keskin, ama ilginç de doğrusu. Bir Yunan adalarında bulunuyor, bir de geleneksel olarak Çeşme ve Karaburun yöresinde yapılıyor.
Koruma altındaki Hurma zeytini, Karaburun ve Urla ile Seferihisar'da yetişen yerel bir tür.
İzmir tulumunu da anmadan geçemeyiz. Geleneksel tuluma göre daha fazla yağlı, beyaz peynirden daha sert ve tuzlu bir eleman bu.
Bodrum denince nereden başlamalı? Orfoz, müstesna çeşitleri olan bir deniz ürünleri lokantası
Mimoza, Gümüşlük'ün yıldızı. Deniz mahsulleri de piyasası da 10 numara beş yıldız.
Karadeniz
Bolu'dan başlayalım. Keş ya da kurut, yağsız yoğurdun tuzlanarak güneşte kurutulmasından elde ediliyor. Özellikle erişteye yakışıyor.
Siyez bulgurunun da köken Kastamonu. En eski buğday tipi siyez. Önemli.
Çorum'un Kargı tulumu iyi bilinir ama bir de Karahacip var ki, o da esaslı bir karakter.
Leblebiden insan bile üretilebilir Çorum'da! Acılısı, sarımsaklısı, çikolatalısı, mesir macunlusu, hele leblebi kurabiyesi bağımlılık yapabilir.
İskilip dolması, düğün dernek, VIP yemeği. Etle pilav aynı dev kazanda pişiyor, yanında sirkeli cacık içiliyor ki o ne uyum öyle!
Dünyanın yapımı en meşakkatli tatlısı olabilir bu: Çorum'un tel tel helvası. Pişmaniyenin atası. Ciddi bilek gücü lazım.
Laz böreği ile Hamsiköy sütlacı ezeli ebedi rakiptir.
Gorcola peyniri var bir de o tarafta. Artvin Şavat'ta, Ardahan Posof'ta üretilen yerel bir peynir.
Akdeniz
Tahinli piyaz takdire şayan. Onu mükemmelen icra eden Elmalı'daki Şen Baba da... Hele bir de un helvası var ki, aman Allahım!
Antalya'nın turunç reçeli, unutulmasın.
Yanık(sı) dondurma da Antalya'nın alametifarikası, ona da dikkat. Zamora ile Akdeniz dondurma en makbulleri.
Silifke'de sıkılan zeytinin rengi koyu yeşil, gırtlaktaki his hayret verici.
Adana, kebap ile adeta eşanlamlı. Kebapçı Mesut, şehrin en eskisi ve galiba gönüllerde birincisi...
Kahvaltıda ciğer şiş de bir Adana geleneği. Birbiçer, bir bilenin tavsiyesi.
Zahter, bir Antakya malzemesi. Yer gök zahter orada; sokakta arabalarda, tazesi salatalarda...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.