Dalmaçya, Dubrovnik’le bir başka güzelsin
Savaş yaralarını sardıktan sonra dünyanın gözde tatil destinasyonlarından biri haline gelen Dubrovnik, yemyeşil doğası, yüzlerce adası, tertemiz denizi ve istiridye çiftlikleriyle dikkat çekiyor
İRİLİ UFAKLI YÜZLERCE ADASI VAR
Dubrovnik'in çevresinde irili ufaklı yaklaşık 200 ada var. Zaten bu yüzden de mega yatların en sevdikleri yerler arasında başı çekiyor. Deniz suyu serin ve az tuzlu. Hava hiç boğmuyor. Aksine güneşlenirken bir anda üstünüze yağmur damlaları gelebiliyor. Dilerseniz özel tekne kiralayabilirsiniz. Daha ekonomik olsun isterseniz limandaki tekne turlarına dahil olup Elafiti Adaları olarak geçen üç adalar turuna katılabilirsiniz. Adalardan birincisi Koloçep. Birkaç kafesi bulunan ve palmiye ağaçlarıyla dikkat çeken bir yer. İkinci ada olan Lopud'un en önemli özelliği ise sıcak suyu olan bir plajının bulunması. Altın kum plajı olarak da geçen Sunj'da kıyıdan yaklaşık 100 metre sonra bile deniz seviyesi belinizi geçmiyor. Üçüncü ada olan Şipan'ın en önemli mekanı ise Marco Restaurant. Baba-oğul işletmesi olan restorana tekneyle yanaşıp servis alabiliyorsunuz. O gün ne yemek yaptılarsa onu servis ediyorlar.
İSTİRİDYE DİYARI
Hırvatistan istiridyeleri dünya çapında rüştünü ispatlamış durumda. Limandaki lokantalarda istiridye bulmak mümkün. Ama en iyisini tatmak için Stone'a gitmeniz gerekiyor. Stone, aynı zamanda tarihi bir kasaba. Etrafını 5,5 kilometrelik surlar çevreliyor. Bunun nedeni kıymetli tuz yataklarını koruyabilmek. Buradaki tertemiz suyun şaşırtan değerlere sahip mineral oranları var. Örneğin sodyum oranı az, fosfor ve iyot oranı fazla. Tuz doğal biçimde kristalize oluyor. Bu tuzun ihracatı yapılmıyor. Ama dünyanın en iyi şefleri bir yol bulup Stone'dan çıkan tuza ulaşıyor. Tuzu kadar bu koydan çıkan istiridye ve kabukluları da rakipsiz. İstiridye yemek için Kapetanoca Kuca, Hodilje Koyu'ndaki Ficovic tavsiye edebileceklerim. Villa Koruna'da ise endemik bir cins olan ve az tüketilmesi tavsiye edilen deniz yumurtasını tadabilirsiniz. Dubrovnik'in hemen karşı kıyısı İtalya. O yüzden İtalyan etkilerini özellikle yemeklerde çok net görüyorsunuz. Örneğin risotto ve pizza hemen hemen her restoranda var. Risotto tadacaksanız hem bu yılın trendi yemeği de olan siyah risottoyu tadın derim. Mürekkep balığı ile renklendirdikleri, crni rizoto diye adlandırdıkları risotto gerçekten de enfes. Buzara yani domates soslu kerevit de denemeniz gereken bir diğer lezzet.
YEREL RESTORANLAR İDDİALI
Yemek için alternatif bol. Elbette Dalmaçya lezzetlerini denemeden dönmek olmaz. Bunun için Old Town'da birbirinden iddialı restoranlar var. Benim favorim ise hemen limanda bulunan Konoba Lokanda Peskarija. Burada kalamar tava ya da sardalye tava istediğinizde siyah döküm bir tencerede servis ediliyor. Porsiyonu o kadar büyük ki bitirmekte zorlanıyorsunuz.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı