Pazar 25.02.2018

Gaziantep’te lezzet maratonu

Haftasonu damak düşkünleri Gaziantep’te adeta çıkarma yapıyor. Amaç belli: Şehrin zengin mutfağını keşfetmek. Kebaplar, baklavalar... Elbette iki gün yetmiyor. Pazar akşamı dönüş uçağına binenler, uçak daha havalanmadan bir sonraki Gaziantep ziyaretinin planını yapmaya başlıyor

THY'nin pazar günleri saat 20.00'de kalkan Gaziantep-İstanbul uçağındayız. Yolcular uçağa alındıktan kısa bir süre sonra bagaj bölümü Gaziantep'in meşhur baklavacı ve kebapçılarının paketleriyle doluyor. Bu durum bizi şaşırtsa da hostesler alışkın. Telaşa gerek olmadığını açıkta kalan bavulların arka taraftaki depo bölümüne alınacağını söylüyor. Gurme şehirden İstanbul'a yolculuğumuzun ilk dakikalarından hafızamıza bu görüntüler kazınıyor.
HAFTASONU ŞEHİR DOLUP TAŞIYOR
Şimdi filmi 36 saat başa sarıyoruz. Cumartesi sabahı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Gaziantep uçağındayız. Prontotour'un yıllık değerlendirme toplantısına katılacağız. Güzel yemekler yiyeceğimizi tahmin ediyoruz ama olayın nerelere varacağı konusunda bir fikrimiz yok. Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişme noktasında bulunan şehre yolculuk bir saat 30 dakika sürüyor. 350 yıl önce ünlü gezgin Evliya Çelebi, Gaziantep için "Bu şehri anlatmaya ne dil ne de kalem yeter" demiş. Bakalım biz gördüklerimizi, yediklerimizi anlatmayı ne kadar başarabileceğiz? Tarih boyunca değişik uygarlıkların, kültürlerin ve inançların harmanlandığı şehrin tarihi bazı kaynaklarda M.Ö. 5600 yıllarına kadar gidiyor. Ve bu yönüyle dünyanın en eski kentlerinden biri sayılıyor. Ama kentin öne çıkan özelliği mutfağı. Yemeklerinin çeşitliliği özgün bir kültürel yapının da oluşmasını sağlamış. Gaziantep, mutfağıyla 2015'ten beri UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nda yer alıyor. Damak tadına düşkün olanlar turlarla özellikle haftasonlarında şehre çıkarma yapıyor. Kebapçılar dolup taşıyor, sokaklar katmer, baklava, baharat paketleriyle gezen turist gruplarının resmi geçidine sahne oluyor. Gaziantep'teki ilk durağımız katmeriyle ünlü Akşam Simidi. Tam bir aile işletmesi. Geleneksel katmeri layıkıyla yapmakla birlikte çikolatalı katmer gibi yeni lezzetler de deniyorlar. Katmer gözünüzün önünde hazırlanıp fırına atılıyor ve çıkar çıkmaz sıcak bir şekilde önünüze geliyor. Şehrin en popüler adreslerinden biri İmam Çağdaş. Haftasonları yer bulmak kolay değil. Kebaplar, baklavalar yenirken bir yandan da paket siparişleri veriliyor. "20 lahmacun, beş porsiyon acılı kebap, beş kilo baklava..." Anlaşılan uçakta gördüğümüz paketlerin bir kısmı burada hazırlanıyor. Kebapçı Halil Usta ve Üçler de kebap düşkünlerinin favorileri arasında. Baklavayı geleneksel yapısını bozmadan yapan yerler arasında ise İmam Çağdaş, Zeki İnal, Koçak ve Çelebioğulları öne çıkıyor. Bakırcılar Çarşısı'nın girişindeki Çelebioğulları'ndan içeri giriyoruz. Masaların üzerindeki küçük tabaklara ikram için konan Antep fıstıklarından alıp alışverişimize başlıyoruz. Bu arada birkaç çeşit baklavanın da tadına bakmayı ihmal etmiyoruz.

400 YILLIK TARİHİ KAHVE
Türkiye'nin en eski kahvelerinden biri olan Tahmis Kahvesi de Bakırcılar Çarşısı'nda yer alıyor. 400 yıllık kahve iki yıl süren restorasyondan sonra hizmete açılmış. Kahveye gelenlerin çoğu yabani Antep fıstığından yapılan menengiç kahvesinden içmeden kalkmıyor. Biz kahvemizi Kahveci Seddar Bey'de içiyoruz. Buranın da iki renkli dibek kahvesi meşhur. Kahvenin yarısı koyu, diğer yarısı ise açık kahverengi. İki tarafın tatları da farklı. Gaziantep'teki lezzet turumuzun bir başka durağı da Bayazhan. 1909 yılında yaptırılan Bayazhan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla müze haline getirilerek 2009 yılında hizmete açılmış. Bayazhan Kent Müzesi'nde Gaziantep'in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında ziyaretçilerin bilgi alarak şehri tanımaları sağlanıyor. Ayrıca handa küçük küçük hediyelik eşya dükkanları da bulunuyor. Restoranında ise yöresel lezzetler sunuluyor.
ÇİNGENE KIZI SİZİ BEKLİYOR
Şehirde görülmesi gereken yerlerin başında Zeugma Mozaik Müzesi geliyor. 2011 yılında açılan müzenin binası modern bir mimariye sahip. İçeride Roma ve geç antik döneme ait 2 bin 448 metrekare mozaik bulunuyor. Gaziantep'in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda tepeler üzerine kurulmuş bir kent olan Zeugma, Roma döneminde altın çağını yaşamış. Burada bulunan mozaikler özel bir yöntemle müzeye taşınmış.
EL EMEĞİ HEDİYELİKLER
Gaziantep'te el sanatları çok gelişmiş. Yakınlarınıza hediye etmek için sedef kakma ya da bakır işleme eşyalar, kutnu kumaşından şallar, kravatlar, saf deriden el işlemesi yemeniler alabilirsiniz.
BAHARAT ALMAYI UNUTMAYIN
Antepe gelip alışveriş yapmadan dönmek olmaz. Zeytin Han'da resmen kendimizi kaybediyoruz. Zahter, sumak, haspir, kimyon, kekik... Sepetimizdeki baharatların yanına kuru patlıcan, zeytinyağı, zeytin ve nar ekşisini de koyuyoruz. Elbette tuzsuz Antep peynirini de unutmuyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.