Pazar 20.05.2018

Ada mutfağını hellimden ibaret mi sandınız?

Kıbrıs mutfağı denilince aklınıza sadece şeftali kebabı ve hellim mi geliyor? Tamam onların adanın alametifarikası. Ama bir de “Magarina bulli, pilavuna, kolakas, kleftigo tatmalısınız” desem. Ne olduklarını ve nerede yemeniz gerektiği yazıda...

Yüzyıllar boyunca medeniyetlerin kesiştiği Kıbrıs'ın mutfağında farklı kültürlere ait izler bulmak mümkün. Örneğin Osmanlı İmparatorluğu adayı ele geçirmeden önce Venedikliler, el yapımı makarna ve hamur işlerini miras bırakmışlar. Otellerin açık büfelerinde rastlamıyorsunuz belki ama bir tür makarna olan magarina bulli, adanın en çok tüketilen yemeklerinden biri. Haşlanmış tavuk ve hellim peyniri ile hazırlanan ve üzerine kuru nane dökülerek servis edilen bir makarna.
COĞRAFİ AÇIDAN ZENGİN
Büyüleyici ve oldukça cömert bir coğrafyada yer alıyor Kıbrıs. Kuzeyde kalan Mesarya Ovası pek çok yöresel sebzenin yetiştiği yer. Adada sıkça rastlayacağınız ve patatesi andıran kolakas da burada yetişiyor. Kokulu limonlar, greyfurt ve portakallar... Ada tam anlamıyla bir narenciye diyarı. Greyfurt ve portakalı bir de burada tadın. Ayrıca keçi boynuzu, incir ve muz da yetiştiriliyor. Hellim için Kıbrıs'ın alametifarikası diyebiliriz. Bütün marketlerde ve havalimanında paketlenmiş hellim peynirine rastlayabilirsiniz. Ada halkı ise peyniri evlerinde kendileri yapıyor. En iyisi koyun ve keçi sütüyle yapılanı.
HELLİMİN ADRESİ
Bir de benim için adanın olmazsa olmazı, hellim sevenlerin keşfetmesi gereken bir adres var: 80 yaşındaki Hatice Teyze'nin bitta fırını. Ekmek hamuru; yağ, kuru nane, süt ve küp doğranmış hellimlerle karıştırılarak hazırlanıyor. Fırından yeni çıktığı ana rastlarsanız şanslısınız demektir. Bu kadar iyi hamur işini uzun zamandır yememiş olabilirsiniz. Zeytinlisi de enfes bu arada. Hellimle olan maceramız son sürat devam ediyor. Sırada hellimli börek var. İçine karamelize soğan ve nane de konuyor. Bu böreğin olayı ise bala batırılarak yenmesi. Porsiyonu oldukça doyurucu yine de benim gibi karnı doysa da gözü doymayanlardansanız ikinciyi ısmarlayın.
ADI ŞEFTALİ KEBABI
Şeftali kebabını keşfe çıkıyoruz şimdi de. İlk defa yiyenler bu kebapta şeftali olmadığını görünce hayal kırıklığı yaşayabilirler. Zira 'şeftali' adını etlerin odun ateşinde şeftali gibi kızarmasından alıyor. Şeftali kebabı, dana kıyması, kuzunun kuyruk yağı, soğan, maydanoz ve baharatlarla hazırlanıyor. Pişirilirken de sık sık çevriliyor. Şeftali kebabı için en popüler adres Niazi's. Adada kimse sorsanız sizi buraya yönlendirir.
BALIK DA YİYEBİLİRSİNİZ
Sanılanın aksine Kuzey Kıbrıs mutfağı et odaklı. Yine de insanın canı deniz mahsulleri çekmiyor değil. Balık yemek için Dipkarnaz'da sahilde sıralanan lokantalardan birine gidebilirsiniz.
Yorgo Kasap'ın ünü çoktan adayı aştı. Şimdilerde burayı kızı Maria işletiyor. Kasap eski adıyla Kormacit, yeni adıyla Koruçam Köyü'nde. Önce köyü gezin, ardından Yorgo Kasap'taki lezzetlere yumulun. Nelere mi? Örneğin ızgara hellim ve sucuğa. Ama meşhur kleftigo yani patatesli fırın kebabına yer bırakmayı unutmayın.
Bellapais (Beylerbeyi) Köyü ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Manastırın yanındaki restoranda 60'ın üzerinde yöresel yemek var.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.