Ada mutfağını hellimden ibaret mi sandınız?
Kıbrıs mutfağı denilince aklınıza sadece şeftali kebabı ve hellim mi geliyor? Tamam onların adanın alametifarikası. Ama bir de “Magarina bulli, pilavuna, kolakas, kleftigo tatmalısınız” desem. Ne olduklarını ve nerede yemeniz gerektiği yazıda...
COĞRAFİ AÇIDAN ZENGİN
Büyüleyici ve oldukça cömert bir coğrafyada yer alıyor Kıbrıs. Kuzeyde kalan Mesarya Ovası pek çok yöresel sebzenin yetiştiği yer. Adada sıkça rastlayacağınız ve patatesi andıran kolakas da burada yetişiyor. Kokulu limonlar, greyfurt ve portakallar... Ada tam anlamıyla bir narenciye diyarı. Greyfurt ve portakalı bir de burada tadın. Ayrıca keçi boynuzu, incir ve muz da yetiştiriliyor. Hellim için Kıbrıs'ın alametifarikası diyebiliriz. Bütün marketlerde ve havalimanında paketlenmiş hellim peynirine rastlayabilirsiniz. Ada halkı ise peyniri evlerinde kendileri yapıyor. En iyisi koyun ve keçi sütüyle yapılanı.
HELLİMİN ADRESİ
Bir de benim için adanın olmazsa olmazı, hellim sevenlerin keşfetmesi gereken bir adres var: 80 yaşındaki Hatice Teyze'nin bitta fırını. Ekmek hamuru; yağ, kuru nane, süt ve küp doğranmış hellimlerle karıştırılarak hazırlanıyor. Fırından yeni çıktığı ana rastlarsanız şanslısınız demektir. Bu kadar iyi hamur işini uzun zamandır yememiş olabilirsiniz. Zeytinlisi de enfes bu arada. Hellimle olan maceramız son sürat devam ediyor. Sırada hellimli börek var. İçine karamelize soğan ve nane de konuyor. Bu böreğin olayı ise bala batırılarak yenmesi. Porsiyonu oldukça doyurucu yine de benim gibi karnı doysa da gözü doymayanlardansanız ikinciyi ısmarlayın.
ADI ŞEFTALİ KEBABI
Şeftali kebabını keşfe çıkıyoruz şimdi de. İlk defa yiyenler bu kebapta şeftali olmadığını görünce hayal kırıklığı yaşayabilirler. Zira 'şeftali' adını etlerin odun ateşinde şeftali gibi kızarmasından alıyor. Şeftali kebabı, dana kıyması, kuzunun kuyruk yağı, soğan, maydanoz ve baharatlarla hazırlanıyor. Pişirilirken de sık sık çevriliyor. Şeftali kebabı için en popüler adres Niazi's. Adada kimse sorsanız sizi buraya yönlendirir.
BALIK DA YİYEBİLİRSİNİZ
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı