Son Güncelleme: Pazartesi 10.09.2018
Alaçatı lezzet düşkünlerine kaldı
Tatil bitti, kalabalık dağıldı. Ama şimdi de damak düşkünleri, yelkenciler, balıkçılar rotayı Alaçatı’ya kırdı. 12 ay açık mekanları, lezzetleri ve aktiviteleriyle en güzel zamanında Alaçatı’yı keşfe çıkıyoruz
Yazın izdihamında başka diyarlara kaçan gerçek Alaçatılılar köylerine geri döndü. Şu sıralar o kadar keyifli ki Arnavut kaldırımlı daracık sokaklar, anlatmak yetmez yaşamanız gerekir. Yaz boyu nasıl da yaya trafiği vardı bu caddelerde. Dirsek yemeden, bebek arabası ayağınızı ezmeden bir yerden bir yere gitmeniz imkansızdı. Tüm bunlara sıcak hava da eklenince tatil ızdıraba dönüşüyordu.
Oysa şimdi aynı değil. Çok keyifli. Dileyenler yine denize giriyor, rüzgar sörfü yapıyor. Yazın en gözde mekanlarının yerlerinde ise yeller esiyor. Kapısında kuyruklar olan, rezervasyonu haftalar öncesinden alan restoranlar çoktan kepenklerini kapadı gitti bile.
Ama Ege'ye özgü, bu topraklardan çıkan markalar 12 ay servis vermeye devam ediyor. Üstelik bomboş da değil Çeşme-Alaçatı hattı. Eylül-ekim ayları boyunca burada spor faaliyetleri düzenleniyor.
Yelkenciler, balıkçılar köyün yolunu tutuyor. Kışın ise atölye çalışmalarıyla hareketleniyor.
O halde gelin bu dingin Alaçatı'yı birlikte keşfedelim. Nereleri açık bir göz gezdirelim.
Burası artık bir Alaçatı klasiğidir. 2004'te Tomris Maravent burayı devraldıktan sonra 12 ay boyunca açık bir kafeye dönüştürdü. Kemalpaşa Caddesi'ndeki en güzel konumlu mekan diyebiliriz buraya. Dışarıdaki masalardan birine oturup caddede yürüyüş yapanları izleyebilirsiniz. Adı üzerinde kahve üzerine bir mekan. Ama bitki çayları, tatlıları ve kahvaltısı da enfes. Favorim limonlu mereng ve damla sakızlı Türk kahvesi.
FAVA SICAK SERVİS EDİLİYOR
Mutlak suretle denemeniz geren lezzetlerin başında fava geliyor. Hiç alışık olmadığımız bir şekilde sıcak servis ediliyor. Saganaki, karides güveç, asma yaprağında hellim ve kalamar ızgarası da enfes. Deniz mahsullü makarnanın da hakkını veriyorlar. Sıcak ot ve enginar dolması da tam kıvamında hazırlanıyor. Balık seçimi için Fahri'ye danışabilirsiniz. Ayrıca fiyatları pek çok balıkçıya oranla çok daha makul.
Kışın kokteyllere, şarküteri ve peynir tabakları da eşlik ediyor. Akşamüstü hem atıştırmak hem de bir şeyler içip sosyalleşmek isteyenler için ideal.
Türkiye'deki en iyi pizzacıları sorsanız bu listeye mutlaka İyi Pizza'nın da girmesi gerektiğini söyleyebilirim. İncirli-kaburgalı gibi başka yerde tadamayacağınız lezzetleri İyi Pizza'da bulabilirsiniz.
Ambiyansı da oldukça tatlı.
Odaların her biri ayrı dekore edilen otel 12 ay boyunca açık. Sanatla iç içe bir yer. Odalarda kütüphaneler ve tablolar var. Hem de ne eserler...
Kimi odada Mehmet Güleryüz'ün kiminde Neşe Erdok'un eseri karşınıza çıkıyor. Bir sanat galerisini andırıyor. Otelin içindeki Agrilia ise yine yaz-kış açık bir restoran. Alaçatı'da en iyi eti yiyebileceğiniz yer burası.
Ama eylül ayı gelip de kalabalık azalınca hemen rezervasyonumu yaptırırım. Kabak çiçeği tempurası, Girit ezmesi, Yunan usulü musakkası, mücveri ve kağıtta levreği benim buradaki favori lezzetlerim. Salatalarının hepsi ayrı güzel. Bahçesinde 50 yıllık zeytin ağaçları ve rengarenk çiçekler var. Ama iç dekorasyonu da epey iddialı.
Gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırmalı.
ATÖLYELER VE AKTİVİTE PAKETLERİ
Sonbahar-kış etkinliklerini Instagram adresinden takip edebilirsiniz.
Yelken yarışları turizmi de hareketlendirdi
Bu ay aynı zamanda Çeşme-Alaçatı hattında spor müsabakalarının düzenlendiği zamanlar. Geçtiğimiz hafta Çeşme-Sakız arasında Arkas Aegean Link Regatta yelken yarışları düzenlendi. Yarışa rekor katılım oldu ve 51 tekne, 500'ün üzerinde yelkenci hem Çeşme sokaklarını hem de Sakız'ı hareketlendirdi. Arkas Aegean Link Regatta parkuru rüzgar açısından dünyada yelken yarışı için en elverişli pistlerden biri. Bu yüzden birçok yelkenci bu parkurda özellikle yarışmak istiyor. Bu yarış sayesinde sadece Çeşme turizmi değil Sakız Adası turizmi de hareketleniyor. Aynı zamanda oldukça sosyal bir hayat yaşayan yelkenciler yarış sonrasında restoranlarda yemek yiyip sosyalleşiyor.
Büyük balığın peşinde
Eylül ayında Çeşme-Alaçatı'da gerçekleşen bir başka spor müsabakası ise 'Büyük balığın peşinde' sloganıyla Türkiye'nin usta balıkçılarını bir araya getiren Colombia PFG Alaçatı Big Fish. 13-16 Eylül tarihlerinde düzenlenecek turnuvaya bu yıl 60'ın üzerinde tekne katılıyor. Bu da yaklaşık 350 balıkçının dört gün boyunca Alaçatı'da olacağı anlamına geliyor. Üstelik katılımcılar sadece ülkemizden değil. İtalya, Yunanistan, Katar ve Dubai'den de usta balıkçılar önümüzdeki hafta sonu ülkemize gelecekler. Sportif balıkçılığa önem veren turnuva 'Yakala-bırak-yaşat' konseptiyle diğerlerinden ayrışıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı