6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
TOBB'dan 15 bin kobiye destek

TOBB'dan 15 bin kobiye destek

09.08.2023 | 09:34

Pandemi sonrası bozulan küresel dengelerin KOBİ’lere etkisi hakkında konuşan TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara üretimden kaynaklı olan ürünlere erişim probleminin azaldığını söyledi. Özkara, “Devletimizin açıkladığı desteklerle 2024 ve 2025 yıllarında KOBİ’ler daha çok büyüyecek” dedi.

Covid-19 dünya ekonomisinde uzun vadeli izler bıraktı. Pandemiyle birlikte küresel imalat ve tedarik zincirindeki bozulmalar ürünlere erişimi zorlaştırdı. Türkiye'de 15 binin üzerinde işletmeye hizmet veren TOBB E-ticaret meclisi KOBİ'leri bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. A Para'da Uğur Korkmaz'ın sunduğu Kobi Platformu programına konuk olan TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara pandemi sonrası bozulan küresel dengelerin KOBİ'lere etkisi hakkında konuştu. Özkara, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında e-ticarette çok ciddi bir büyüme ivmesi yaşandığını söyledi. Özkara, "2022 ve 2023 yıllarında küresel imalat ve tedarik zincirindeki bozulmalarla birlikte ürüne erişim zorlaştı. Türkiye'ye baktığımızda
KOBİ'ler açısından üretimden kaynaklı teknolojik ürünlere erişimde problem oldu. Fakat geldiğimiz noktada yavaş yavaş bir toparlanma olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ'DEN TEKSTİLE TALEP VAR
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için devletin açıklamış olduğu destekler olduğunun altını çizen Özkara, "Bu bağlamda ben 2024 ve 2025 senelerinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin pazarda büyüme olanağının daha çok artacağını düşünüyorum. İhracat odaklı çalışan işletmeler için de büyük avantajlar olacak" diye konuştu. Özkara, "Bizim gözlemlerimize göre hediyelik eşya, tekstil, el sanatları ürünlerinde ihracat potansiyeli çok yüksek. Üeticisi olduğumuz küçük ev aletleri ve diğer elektronik ürünlerde de büyümenin olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin başarılı olduğu tekstil sektörü
ve tesettür giyimde büyüme alanının oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Körfez ülkelerinden bu ürünlere yoğun talep var" dedi.

DİJİTALE UYUM SAĞLAMAK GEREKİYOR
KOBİ'lerin yeni dünya düzenine entegrasyonu hakkında konuşan Özkara, KOBİ'lerin dijital dönüşüme ayak uydurmaları gerektiğini vurguladı. Dijital dönüşüme ayak uyduramayan işletmelerin ilerleyen dönemlerde büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyen Özkara sözlerini şöyle sürdürdü: "Pandemiyle birlikte dijital dönüşüme ayak uydurmak bütün işletmeler için bir zorunluluk haline geldi. Buna sadece bir gereklilik diyemeyiz.
Daha global bir bakış açısına sahip olmalılar. Yurtdışında rekabet edebilecek ürün gamına sahip olan işletmeler ürünlerini sadece Türkiye sınırları içinde değil, tüm dünyaya ulaştırabilir dijitalle."

PANDEMİ BİZİ DEĞİŞTİRDİ
Özkara, "Fiziki bir mağaza açtığınızda mağaza kirası, vitrin düzeni, iç dizaynı gibi birçok konu da beraberinde geliyor. Tam teşekküllü dijital bir mağaza açmanın masrafı fiziki mağazaların sadece 1 aylık kirasına denk geliyor" dedi. Dijital mağazalara sahip KOBİ'lerin Türkiye'deki global Pazar yerleriyle entegre olup ürünlerini tüm Türkiye ve dünyaya ulaştırma imkanı edindiklerini belirten Özkara, "Bu da yeni dünya düzenine ayak uydurmak demek oluyor. Pandemi bizi davranış anlamında da değiştirdi. İnternetten alışveriş yapmanın daha kolay ve zahmetsiz olduğunu gördük. Fiziki
mağazayı ziyaret edip satın almayı düşündüğü ürünü inceleyen kişiler ürünü yine internetten satın alıyor. Bugün, internetten aldığınız ürünü
iade etmek, fiziki mağazadan aldığınız ürünü iade etmekten daha kolay" diye konuştu.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA