Tarihe geçen ameliyatta iki Türk...
İsveç'te yapılan ilk yapay organ naklinin kahramanları arasında yer alan 2 genç Türk bilim adamından Dr. Tolga Sütlü, "Bu kariyerimiz için çok önemli adımdı. Çalışmalarıma Türkiye'de devam etmek isterim" diyor

TÜRKİYE 11'İNCİSİ OLMUŞTU
Tolga Sütlü, 2000'de Kadıköy Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Türkiye 11'incisi olarak kazandığı Sabancı Üniversitesi'nde burslu olarak Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik okudu. Master çalışmalarını Stockholm Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü'nde tamamlayan Sütlü, doktora için kazandığı TÜBİ- TAK bursuyla Karolinska Enstitüsü'nde Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'ne girdi. Burada doktor oldu. 7 yıldır Karolinska'da çalışan Sütlü, halen kansere karşı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesiyle ilgileniyor. 1993'te İzmir Amerikan Koleji'nden, 2001'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Evren Alıcı ise 2008'den bu yana Karolinska Enstitüsü'nde Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'nin başında bulunuyor. Liderliğini Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin yaptığı bir ekiple, dünyada ilk kez sentetik soluk borusu naklini gerçekleştiren Dr. Tolga Sütlü, tıp literatürüne geçen çalışmalarını SABAH'a aktardı. Afrikalı kanser hastasının Karolinska'ya geldiğinde ölmek üzere olduğunu belirten Sütlü şunları anlattı: "Hasta solunum cihazına bağlıydı. Daha önce birkaç kez ameliyat olmuş, radyoterapi ve kemoterapi görmüştü. Ancak hiçbiri kanserin ilerlemesini önleyememişti. Hastanın soluk borusunun özelliklerini bilgisayarlı tomografiyle çıkarıp İngiltere'ye gönderdik. İskeleti orada hazırlanıp bize yollandı. Gelen iskeletin üzerine kök hücre koyup, içinde besi sıvısı bulunan biyoreaktör denilen aletin içine yerleştirdik. Sürekli dönen bir aletin içinde iki gün hücreler büyütüldü. Bu organ için üretilmiş özel bir alet. Daha sonra hastaya nakledildi." Operasyonda, hücrelerin yapılandırılması, karakterizasyonu, hastanın nasıl cevap verdiğiyle ilgilendiğini belirten Sütlü, "Bu ekipte yer almak benim için büyük bir şans. Kariyerim için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Araştırmalarımı Türkiye'ye dönüp kendi ülkemde sürdürmek istiyorum" diye konuştu.
ÖLÜYORDU, 6 AYDA İYİLEŞTİ
Tekniğin nasıl geliştirildiği, ameliyatın tüm ayrıntıları dünyanın en prestijli tıp dergilerinden Lancet'te sayfalarca yayımlandı. Buna göre; operasyon kapsamında, önce 3 boyutlu görüntüleme sistemleriyle Afrikalı hastanın soluk borusu incelendi. Soluk borusunun çapı ve uzunluğu belirlenerek, ölçüleri çıkarıldı. Sonra da alınan bu ölçüler İngiltere'ye Londra Üniversitesi'ne gönderildi. Yapay soluk borusunun iskeleti, hastanınkiyle birebir aynı ölçülerde polimer malzemeden üretildi. Oluşturulan iskelet daha sonra tekrar İsveç'e gönderildi. Bu iskeletin üzeri, hastanın kemik iliğinden alınan kök hücrelerle kaplandı. Hazırlanan yapay organ, 12 saat süren bir operasyonla kanserli soluk borusunun yerine hastaya nakledildi. Ve hasta 6 ayda normal yaşamına döndü.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Tunç'tan vefat eden savcı Burhan Bıçkı için taziye mesajı
- 2 Gürsu’da tarım projeleri hibe ile güçleniyor! 680 bin Euro'luk hibe
- 3 İstanbul polisinden huzur uygulaması
- 4 İşçi servisi kendi kendine kaymaya başladı: Şans eseri yaralanan olmadı!
- 5 Narin Güran cinayetini o görüntüler mi çözecek? Sona gelindi: Mayıs ayında hazır olacak
- 6 Depremin ardından ikinci gece: İkram ve barınma sağlanacak!
- 7 Antalya’da 3 gündür kayıp olan Sefa’dan acı haber! Cansız bedeni su kanalında bulundu
- 8 Bolu’da tartıştığı çifti bıçakla yaraladı!
- 9 Mardin’de 1 milyar TL’lik vurgunda tutuklanan 9 kişinin 700 milyon TL tutarındaki mallarına tedbir konuldu!
- 10 Daha önce eşini yaralayan husumetlisini yaraladı!