Fast-food'a karşı 4 önlem
* Sağlıksız gıdaya kırmızı uyarı asılacak
* Sağlıklı gıdaya vergi teşviki gelecek
* Sağlıksız gıdaya reklam yasağı...
Sağlık Bakanlığı, obeziteye yol açan fast food yiyeceklere savaş açtı. Norveç, İsveç, Finlandiya'dan sonra İsviçre'nin de fast food yiyeceklere reklam yasağı getirmeyi tartışması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Obeziteyle mücadele için fastfood'a karşı 4 önemli önlem hazırlandı. İlk olarak Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kanunu'nda yer bulan fast-food reklam yasağının uygulanması başlatılacak. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kırmızı işaretli sağlıksız ürünler RTÜK'e bildirilecek. Bu ürünlerin reklamları çocuk programlarında yayınlanamayacak. RTÜK yetkilileri, söz konusu yasak için her türlü yasal altyapının mevcut olduğunu ancak ilgili kuruluşlardan hangi ürünlere yasak uygulanacağına ilişkin düzenleme beklediklerini söyledi.
SEKTÖR DE SICAK BAKIYOR
Hükümetin, obeziteyle mücadele kapsamında okul kantinlerinde fast-food ve gazlı içecek yasağının ardından Sağlık Bakanlığı, çocukların tükettiği abur-cubur ürünlerin ebatlarını ve gramajlarını küçültecek. Gıda ve Tarım Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışmalarda, gazlı ve şekerli içeceklerin şeker oranlarının düşürülmesi planlanıyor. Sektör temsilcileri de bu düşünceye sıcak bakıyor. Obeziteye yol açan gıdaların gramajlarının düşürülmesi ve küçük paketlerde satılması da sektör temsilcilerinin kabul ettiği bir başka karar.

PAKETE UYARI KONACAK
İki bakanlığın çalışmasına göre, piyasadaki ürünlerin sağlıklı-sağlıksız ayrımının yapılabilmesi için paketler üzerine uyarılar asacak. Bakanlığın orta vadeli planında yer alan gıdalarda renk uygulaması, piyasalarda satılan tüm ürünlere uygulanacak. Sağlık için risk grubunda bulunan, aşırı tüketimlerinde obeziteye ve hastalıklara neden olan gıdalar kırmızı şerit, orta riskli grupta bulunanlar sarı, sağlıklı gıdalar da yeşil şeritle satılacak. Kırmızı şeritli ürünlerin altında ürünün sağlığa zararına ilişkin uyarılar büyük puntolarla ve anlaşılır şekilde yazılacak. Hükümet, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda sektörle ilgili caydırıcı ve teşvik edici önlemler de alacak. Sağlıklı beslenmeyi teşvik için gıda vergileri ve yardımlar ile düşük maliyetli müdahaleler gündeme gelecek.
EN SON HABERLER
- 1 Yalova’da deprem sırasında panikleyen 21 vatandaş hafif yaralandı!
- 2 AJet İstanbul kalkış ve varışlı iç hat seferlerinde fiyatları sabitledi
- 3 23 Nisan kutlamaları sonrası 2 çocuk başıboş köpeklerin saldırısına uğradı!
- 4 Alanya’da iki motosiklet çarpıştı: 2 ağır yaralı
- 5 Depremde panikleyen vatandaş garaja atladı: O anlar güvenlik kamerasında!
- 6 Rusya’da Ebruz Dağı’nda 5 bin 642 metre yükseklikte Türk dağcı grubu zirvede hipotermi geçirdi: 2 ölü
- 7 Vali Çiçek'in koltuğunu küçük Zeynep devraldı
- 8 Depremin merkez üssü Silivri'de vatandaşlar parklara ve sahillere akın etti
- 9 Kayseri ve Kahramanmaraş’ta 23 Nisan coşkusu
- 10 Depreme 23 Nisan gösterisinde yakalandılar!