Giriş Tarihi: 3.10.2023

47 yaşa annelik umudu

Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği’nin kongresinde yeni tedaviler masaya yatırıldı. Gençleştirilen yumurtayla 47 yaşında annelik mümkün

47 yaşa annelik umudu
Bilim insanları, tüp bebek tedavilerinde çığır açan çalışmalara imza atıyor. Dünyada kadının yumurtasından alınan biyopsi ile yapılan mitokondri nakillerinin aksine ülkemizde yapılan çalışmalarla daha pratik uygulanabilir hale gelerek kişinin kanından elde edilen mitokondrilerle yakın zamanda yumurtayı gençleştirip, beraberinde yumurta enerjisini artırmak mümkün olacak. Bu tedavilerle 45-47 yaşında kadınlar, kendi yumurtalarıyla anne olabilecek.

Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği'nin (TÜBİD) bu yıl 2'ncisini Kıbrıs'ta düzenlediği kongrede, yumurtaları olgunlaşmayan ya da yumurta yetersizliği yaşayan kadınlar için umut veren tedaviler masaya yatırıldı. TÜBİD Genel Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Bizim bütün amacımız yumurtalıklardaki yumurta sayısını artırabilir miyiz? Yumurtaları gençleştirebilir miyiz? Ve daha ileri yaştaki kadınlarımızı anne yapabilir miyiz? Özellikle geçmişte 43 yaş sonrası pek fazla bir gebelik görmüyorduk. Yeni çalışmalarla 45-47 yaşında kadınların, kendi yumurtaları ile anne olabilmeleri mümkün" dedi.

Bu yöntemleri anlatan Prof. Dr. Tıraş, "Kişinin kendi kanından elde edilen PRP'nin başarısı Amerika'daki çalışmayla kanıtlandı. Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile 4 yıldır kemik iliğinden elde edilen kök hücreleri yumurtalıklara enjekte ederek çalışıyoruz. 7 aydır da ABD'de Stanford Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Utkan Demirci'nin geliştirdiği bir yöntemle eksozomlarla çalışıyoruz. Eksozom dediğimiz hücreler, birbirine bir nevi mektup göndermesinden oluşan küçük kesecikler. Hücreler birbirlerine mesaj gönderiyorlar. Bunun içinde mikroDNA, mikroRNA'lar var" dedi.
'MİTOKONDRİ JENERATÖR GİBİ'
Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile mitokondriler üzerinde çalışma yaptıklarını da belirten Prof.Dr. Tıraş "Mitokondri hücrelerin enerji kaynağı. Bir nevi jeneratör ya da küçül pil olarak düşünülebilir. Olgunlaşmamış yumurtaları olgunlaştırıyor. Yumurtaların enerjisini artırıyoruz" dedi.