Pazar 01.05.2011 12:40
Son Güncelleme: Pazar 01.05.2011 12:41

Adı utandırıyor ama...

Şanlıurfa'nın geçmişi Osmanlı dönemine uzanan meşhur "şıllık" tatlısı görüntüsü ve tadıyla yörenin vazgeçilmezleri arasında. Kente gelenler ise bu tatlının adını anmaktan çekiniyor tadına bakmadan geçmiyor.

Şanlıurfa yöresinde ortaya çıkan ve çok dağınık bir tatlı olduğu için adına "şıllık" denilen tatlı günümüze kadar hiç bozulmadan geldi. Ancak isminden dolayı muhafazakar bir yapıya sahip olan Şanlıurfa'da özellikle bayanlar bu meşhur tatlıyı yemek istediklerinde bir türlü ismini söyleyemiyorlar. Ya yanlarındaki erkekler siparişi veriyor ya da tatlının ismini söylemeden "o tatlıdan getirir misiniz?" diyerek sipariş veriliyor.
Şıllık ustalığı yapan Ali Güçtekin tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı. Ancak çok hafif ve lezzetli bir tatlı" dedi.
Güçtekin, özellikle bayan müşterilerin tatlının isminden dolayı sipariş veremediğini, varsa yanındaki erkeğin sipariş verdiğini söyleyerek, "Biz genelde bayanlardan çok tepki alıyoruz. Tatlı alır mısınız diyorum. Ne tatlınız var diyorlar. Şıllık var diyorum. Gülerek kahkaha atarak böyle tatlı olur mu diye tepki veriyorlar. Bayanlar tatlının adını özellikle söylemiyor. Siparişi yanında erkek olursa o veriyor, yoksa bize sizin tatlıdan getirir misiniz diye sipariş veriyorlar" diye konuştu.
Güçtekin, tatlının çok lezzetli ve hafif bir tatlı olduğunu vurgulayarak nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı:

"Unla yumurtayla sütle bir karışım yapıyoruz. Çorba kasesinde tavaya döküp krep şeklinde açıyoruz. Bu şekilde açtıktan sonra içine ceviz sarıp, dürüm haline getirip dilimledikten sonra tabağa koyup üzerine tereyağlı şerbetini döküp üzerine fıstık atıp müşteriye sunuyoruz."
Müşterilerden Hayriye Aksoy, "Tatlıyı severim onun için geldim harika bir tatlı. İsminden dolayı istemekten biraz çekiniyoruz ama çok lezzetli. İsim olarak tatlıyı bilmiyordum ama Şanlıurfa'nın meşhur tatlısını yemek istiyordum" dedi.
İlknur Şahin Aslan ise, "Çok güzel bir tatlı hafif ve çok lezzetliydi. İsmi garip geliyor garip gelmiyor desem yalan olur. Herhalde sulu bir tatlı olduğu için ismi böyle değişik" dedi.
Burçin Aksoy ise "Şerbeti ağır değil hafif bir tatlı. Yedikçe yiyesiniz geliyor. Güzel bir tatlı herkese tavsiye ederim. Şanlıurfa'ya gelip de bu tatlıyı yemeden gitmeyin. Alışık olmadığımız bir isim olduğu için söylerken çekingenlik oluyor. Ama yiyince o önyargıdan vazgeçtik" şeklinde konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.