ÖSYM tarafından gerçekleştirilen AGS ve ÖABT sınavlarına katılan öğretmen adayları, bu sınavların kapsamına ve geçerlilik süresine ilişkin detayları araştırıyor. KPSS ile AGS arasında yapısal farklar bulunurken, alınan puanların geçerlilik süresi de merak edilen konular arasında yer alıyor. AGS nedir, KPSS'den hangi yönleriyle ayrılır, bu puanlar kaç yıl geçerlidir ve AGS puan hesaplama nasıl yapılır soruları gündemdeki yerini koruyor. İşte, detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan Millî Eğitim Akademisi'ne giriş için şart koşulan Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmen adaylarının yalnızca akademik bilgilerini değil; sözel ve sayısal düşünme yeteneklerini, eğitim sistemine dair farkındalıklarını ve analitik analiz becerilerini ölçmeyi amaçlayan kapsamlı bir sınavdır. Bu sınavla hedeflenen, öğretmenlik mesleğine hem zihinsel hem pedagojik olarak donanımlı bireyler kazandırmaktır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS); genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri testlerinden oluşmakta iken, Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ise sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuat testlerinden oluşmaktadır.
Mevcut KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Testlerinde içerikler birbiriyle benzeşimi göstererek; şekildeki sayısal ve sözel akıl yürütme becerileri ile tarih ve Türkiye coğrafyası bilgileri ölçülecektir. Ancak sayısal bölümde geometri, sözel bölümde dil bilgisi sorusu yer almayacak, akıl yürütme becerilerine odaklı sorular olacaktır.
İkinci kısımda ise Türk milli eğitiminin temelleri konusunda bilgi ve farkındalık düzeyini belirlemek amacıyla eğitim biliminin genel kavramları, kuramları, süreçleri ve uygulamaları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin kapsam ve temelleri, eğitim ve öğretimde etik, eğitim ve öğretim teknolojileri ile eğitim mevzuatı kapsamında sorular yer alacaktır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi testinin soru sayısı 75'ten 50'ye indirilecek ve okul öncesi ile sınıf öğretmenlikleri dışındaki alanlar için Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinden alan eğitimi ile ilgili sorular yer almayacaktır.
MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak.
Adayların doğru ve yanlış cevap sayıları tespit edilecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunur.
Böylece; AGS'de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecek, bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak.
Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak
ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleriyle her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.
ÖABT'de yer alan her test için sınava giren adayların ham puanları ayrı ayrı
hesaplanır. Her test için ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak.
Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.
Her test/alt test için hesaplanan standart puanlar aşağıdaki tabloda yer alan ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve Ağırlıklı Puanlar bulunacak.
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri testine ilişkin ham puan ve standart puan hesaplama işlemleri testte yer alan 3 alt test için ayrı ayrı yapılacak. Bu alandan sınava giren adaylar için diğer şartları sağlamaları durumunda MEB-AGS-P1 puanına ek olarak MEB-AGS-P2-16 ve MEB-AGSP2-17 puanları hesaplanacak.
MEB-AGS-P3 puanının hesaplanmasını isteyen adaylar, puanının hesaplanmasında dikkate alınacak yabancı dil grubunu AGS başvurusunda seçecek.
İlgili yılda AGS'den önce yapılan YDS/e-YDS'de başvurudaki yabancı dil grubuna ilişkin puanı olan ve mevzuatta bulunan yabancı dil grubuyla uyumlu lisans düzeyinde eğitim bilgisi olan adayların YDS/e-YDS'ye ilişkin standart puanları; her yabancı dil için ayrı ayrı olarak ortalaması 50, standart sapması 10 olacak şekilde belirlenecek.
Hesaplanan standart puanlar aşağıdaki tabloda yer alan ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak
toplanacak ve ilgili ağırlıklı puanlar bulunacak.
İlgili yılda, AGS'den önce yapılan aynı dilde birden fazla
YDS/e-YDS sonucu olan adayların en yüksek sınav puanı değerlendirmeye alınacak. Farklı dillerde birden fazla sınav sonucu olan adayların ilgili puanının hesaplanmasında başvuruda seçtiğiyabancı dil grubu dikkate alınacak.
Puan hesaplama formülü
Sınav puanı= 70+ 30[2(AP-X)-S] / [2(B-X)-S]
AP : Ağırlıklı Puan
X : Ağırlıklı Puanların Ortalaması
S : Ağırlıklı Puanların Standart Sapması
B : Ağırlıklı Puanların En Büyüğü
MEB-AGS-P2-01 Beden Eğitimi
MEB-AGS-P2-02 Biyoloji
MEB-AGS-P2-03 Coğrafya
MEB-AGS-P2-04 Fen Bilimleri
MEB-AGS-P2-05 Fizik
MEB-AGS-P2-06 İlköğretim Matematik
MEB-AGS-P2-07 Kimya/Kimya Teknolojisi
MEB-AGS-P2-08 Matematik
MEB-AGS-P2-09 Okul Öncesi
MEB-AGS-P2-10 Rehberlik
MEB-AGS-P2-11 Sınıf Öğretmenliği
MEB-AGS-P2-12 Sosyal Bilgiler
MEB-AGS-P2-13 Tarih
MEB-AGS-P2-14 Türk Dili ve Edebiyatı
MEB-AGS-P2-15 Türkçe
MEB-AGS-P2-16 Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi
MEB-AGS-P2-17 İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri
MEB-AGS-P3-01 Almanca
MEB-AGS-P3-02 Arapça
MEB-AGS-P3-03 Çince
MEB-AGS-P3-04 Farsça
MEB-AGS-P3-05 Fransızca
MEB-AGS-P3-06 İngilizce
MEB-AGS-P3-07 İspanyolca
MEB-AGS-P3-08 İtalyanca
MEB-AGS-P3-09 Japonca
MEB-AGS-P3-10 Korece
MEB-AGS-P3-11 Rusça