Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesinin” ilk imzasını attı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Bakanlık olarak, çocukların dijital dünyada güvenle var olabilmeleri için gerekli önlemleri alıyoruz. Ancak biliyoruz ki, yasa kadar güçlü bir toplumsal seferberlik ve toplumsal irade de şart. Dijital dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi bu anlayışın bir yansıması. Sözleşmenin ilkeleri, çocukların dijital ortamlarda güvenliğini sağlamak, haklarını korumak ve onları desteklemek üzerine inşa edildi” dedi.

Sözleşme ile çevrim içi istismar, veri ihlalleri, dijital bağımlılık ve siber zorbalık gibi tehditlere karşı ortak bir bilinç oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca her çocuğun dijital okuryazarlık eğitimi alma hakkı vurgulanırken, dijital ortamlarda çocukların üstün yararının gözetilmesi gerektiği ifade ediliyor. Sözleşmenin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda toplumsal bir seferberlik çağrısı olduğu belirtiliyor. Program sonunda Bakan Göktaş, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirildi.
"BAKANLIK OLARAK ÇOCUKLARIN DİJİTAL DÜNYADA GÜVENLE VAR OLABİLMELERİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ"
Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi imza töreninde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Çocuklarımızın haklarını, güvenliğini ve gelişimini doğrudan etkileyen dijital dünya bizlere sorumluluk yüklüyor. Daha önce de defaatle dile getirdiğimiz gibi, çocuklarımız zaman zaman dijital dünyanın riskleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Fakat dijitalleşmenin getirdiği riskler kadar fırsatları da var. O yüzden mesele, teknolojiden kaçmak değil, onu çocuklarımız için güvenli bir hale getirmek. Biz Bakanlık olarak, çocukların dijital dünyada güvenle var olabilmeleri için gerekli önlemleri alıyoruz. Bu kapsamda hazırlıklarını sürdürdüğümüz yasal düzenlemenin de son aşamaya geldik. Ancak biliyoruz ki, yasa kadar güçlü bir toplumsal seferberlik ve toplumsal irade de şart. Dijital dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi bu anlayışın bir yansıması. Bu sözleşme, Enstitü Sosyal aracılığıyla çok taraflı bir anlayışla hazırlandı. Sözleşmenin ilkeleri, çocukların dijital ortamlarda güvenliğini sağlamak, haklarını korumak ve onları desteklemek üzerine inşa edildi. Sivil bir inisiyatifle hazırlanan bu metne aynı zamanda yasal düzenleme çalışmalarımızı çok güçlü ve tamamlayan bir toplumsal çağrıdır. Bu çalışmamızla beraber aslında biz güçlü bir toplumsal çağrıyı da başlatmış bulunuyoruz. Bu nedenle bu sözleşmeyi çok önemsiyoruz. 81 ilimizden gelen çocuklarımızla beraber onlarla birlikte sözleşmenin ilk destekçisi olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tüm paydaşları Sivil Toplum Kuruluşları meslek gruplarında bu sözleşmeye destek olmaya çağrıda bulunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 İstanbul'da düzenlenen 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi sona erdi
- 2 35 yaşındaki kadının acı sonu: 4’üncü kattan düşerek can verdi!
- 3 "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası başladı
- 4 Servis minibüsü 7 yaşındaki çocuğa çarptı!
- 5 Aydın’daki yangın faciasında şoke eden gelişme: O itfaiye eri olaydan önce nişanlısına “kötü şeyler olacak” demiş!
- 6 Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde kaza: 1 ölü, 2 yaralı
- 7 Direksiyon başında fenalaştı, ters şeride girdi: 1 yaralı!
- 8 Yeşilay’dan tüm dünyaya bağımlılıkların önlenmesi çağrısı
- 9 Kapısı açık giden otobüsten düşüp hayatını kaybetmişti: Sanık şoför için karar verildi!
- 10 Sosyal medyada ‘evde ek iş’ vaadiyle milyonluk vurgun: 30 gözaltı!