Çarşamba 12.06.2013

Akdeniz diyetine kuzeyli rakip geldi

İskandinav ülkelerinde görülen balık, av hayvanları ve taze sebze-meyve ağırlıklı diyet, gerek kalp hastalıklarına gerekse kansere karşı sağladığı korumayla Akdeniz diyetine rakip oluyor

Kalp sağlığı için özellikle tavsiye edilen Akdeniz diyetine rakip çıktı... Kuzey Avrupa mutfağı kalp damarlarının yaşlanmasını durdurabilme özelliğine sahip... Danimarka, İsveç, İzlanda ve Finlandiya'da 166 obez incelendi. Bu kişilerin bazıları düzenli olarak kendi diyet programını izledi bazıları ise kuzey diyetiyle beslendi. Her iki gruba da aynı oranda kalori verildi. 24 haftalık araştırma sonunda Kuzey Avrupa diyetinin kalp hastalıklarıyla ilişkili kandaki enflamasyon kimyasalını düşürdüğü, yan kalp damarlarındaki paslanmayı da azalttığı kanıtlandı. Kuzey mutfağı genel olarak taze meyve, balık ve av hayvanlarından oluşuyor. Eastern Finland Üniversitesi'nden Prof. Matti Uusitupa da "İskandinav diyeti belirli kanser ve tip-2 diyabet hastalığına iyi geliyor ve Akdeniz diyetine alternatif olabilir" diyor.


RESTORANLARDAN MANİFESTO...
İskandinav mutfağında hizmet veren önemli restoranlar tarafından yayımlanan manifesto ise şöyle:
1. Biz bölgemizde saflık, tazelik, sadelik ve etik ile ilişkilendirilmek istiyoruz.
2. Yaptığımız yemekler mevsim değişikliklerini yansıtmak için.
3. İklim, manzara ve sularda özellikle mükemmeli üretmek bizim yemeklerimizin temel olan özellikleri.
4. Sağlık bilgileri ve refahı birleştirmek.
5. İskandinav üreticileri çeşitli ürünleri teşvik etmek için, bunların altında yatan kültürleri hakkında bilgi sahibi olmalı.
6. Tarım arazilerinde vahşi hayvan ve denizlerimizde üretim süreci refahını teşvik etmek.
7. Geleneksel İskandinav gıda ürünlerinin potansiyel yeni uygulamalarını geliştirmek.
8. Kuzey aşçılık ve mutfak gelenekleri ile yurtdışından gelecekleri en iyi şekilde birleştirmek.
9. Yüksek kaliteli ürünler ile yereli birleştirmek için bölgesel paylaşımı ile kendi kendine yeterlilik.
10. İskandinav ülkelerinde esnaf, tarım, balıkçılık, gıda, perakende ve toptan sanayii, araştırmacılar, öğretmenler, politikacılar ve yetkililer güçlerini birleştirmeli.
SON DERECE SAĞLIKLI BİR MUTFAK
Uzm. Dr. Ayça Kaya (Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): Akdeniz diyetine benziyor ve son derece sağlıklı bir beslenme şekli. Akdeniz diyetinde de balık var ama temel olarak zeytinyağını önerir. İskandinav diyeti; taze sebze ve meyvelerin, soğuk su balıklarının, av etlerinin ve karbonhidrat kaynağı olarak da patatesin önerildiği sağlıklı bir beslenme şekli. Soğuk su balıkları önerildiği için omegadan zengin yağ asitleri var. Aynı zamanda av etlerinde de omega 3 yağ asitleri oranı zengindir. Tüm besin gruplarını içeren iyi bir beslenme şekli.
ARAŞTIRMAYLA KANITLANDI
Taylan Kümeli (Beslenme ve Diyet Uzmanı): Akdeniz diyetinin temel unsuru zeytinyağının bulunması oldukça zor olmasına rağmen bu ülkelerde yüksek kolesterol ve kronik hastalıklara çok az rastlanılır. 2009-2010 arasında 96 kişi üzerinde araştırma yapıldı. İskandinav diyeti uygulayanlarda kötü ve iyi kolesterol arasındaki oran ve kandaki inflamasyon (iltihaplanma) pozitif yönde iyileşmiştir. Aynı zamanda tip 2 diyabet riskini de azaltmaktadır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.