Anadolu’da binbir sofra binbir hatıra: Afyonkarahisar
Sütün lezzet demi kaymak ve şifa taneleri olarak bilinen haşhaş; doğasının iki mucizesi, mermeri ve suyu; Anadolu’nun en güzel patatesi ve vişnesi Afyonkarahisar gastronomisinin mihenk taşları arasında yer alıyor. 25-26 Kasım’da ülkemizin ünlü şef ve yemek yazarlarınca kente yapılan ziyaret keyifli sofralara vesile oldu.
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve kentin gönül elçisi Mehmet Emin Güzbey'in misafirperverliği ile bir grup yemek yazarı ve şef kentte muhteşem bir lezzet deneyimi yaşadı. 3 bin yıl öncesine uzanan bir tarih, saymakla bitmeyen çeşit çeşit Anadolu lezzeti ve derin bir kültür mirasıdır Afyonkarahisar. 2019 yılında gastronomi alanında UNESCO 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan bu güzel şehirde yemek kültürümüz geçmişten bugüne sürekliliğini korumaya devam ediyor.
Seyahatin ilk akşam yemeğinde Afyonkarahisar Gastronomi Konağı sofrasında keşkek, çullama, Emirdağ güveci, vişne hoşafı, kaymaklı ekmek kadayıfı ve daha birçok leziz tat seremonisiyle birlikte konuklara ikram edildi. Gastronomi konağının başarılı şefleri Afyonkarahisar'ın geleneksel lezzetlerini ve pişirme usullerini anlattı. Manda sütünden kesilen kaymağın tadı, bölgenin coğrafi işaretli ürünü olan vişneyle hazırlanmış şerbet, yörenin en ünlü yemeği Şuhut keşkeği gecenin favori tatlarıydı.
Afyon gezisinin ikinci gününde Ayazini Köyü'nde yer alan Ayazhan'da sucuk ve kaymağın başrolde olduğu bir kahvaltı ikram edildi. Kentin haşhaş ile hazırlanmış hamur işleri ve yöresel lezzetleri ünlü yemek yazarları ve şeflerinin favori tatları oldu. Sonrasında Frigya Kralı Midas'ın yaşadığı topraklarda rehber eşliğinde keyifli bir geziye çıkıldı. Frigyalılar 3 bin yıl önce bu vadide kayalara evler, mezarlar, kiliseler ve hatta tarihteki ilk apartman sistemini kurmuşlar. Büyüleyici atmosfere sahip olan bu bölgede kentin kültür turizmine katkı sağlayacak birçok tesis inşa ediliyor.
Bir sonraki rota ise şehrin köklü işletmelerinden biri sayılan İkbal Lokantası oldu. Afyonkarahisar çarşısının içinde yer alan lokantada kentin yerel mutfağından başarılı örnekler sunuldu. 7 coğrafi işarete sahip ürünü, zengin yemek kültürüyle Afyonkarahisar, gelecekte ülke gastronomisine katkı sayılacak birçok başarılı çalışmalar yapmaya hazırlanıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Alper Gezeravcı: Birkaç yıl içerisinde Ay'a erişmeyi planlıyoruz
- 2 Akaryakıt istasyonunda facia: 2 kişi alevler arasında kaldı
- 3 Öğretmen il içi atama sonuçları MEBBİS sorgulama || Öğretmenlerin il içi tayin sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
- 4 SURVİVOR 21 MAYIS DOKUNULMAZLIK OYUNU galibi belli oldu! Survivor ilk eleme adayı kim oldu? Acun Ilıcalı yeni kuralları açıkladı!
- 5 Sivas'ta kamyon bariyerlere çarpıp devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
- 6 Azerbaycan Tarım Bakanı Memmedov, TYAB ve TÜRKTOB heyetini ağırladı
- 7 Pendik’te kanlı infaz! Kafede kurşun yağmuruna tutuldu
- 8 Kullandığı traktörün altında kalan sürücü öldü
- 9 Şanlıurfa'da ilaçlama makinesinin altında kalan çocuk hayatını kaybetti
- 10 MSÜ TERCİH SONUÇLARI TIKLA SORGULA 2024 || MSÜ tercih sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?