Giriş Tarihi: 26.11.2010 14:38

Arılar bu yaz çok çalıştı

Van'ın Çatak ilçesinin yüksek rakımlı tepelerinde yetişen yüzlerce çeşit endemik bitki arasına bırakılan 14 bin kovandan, bu yıl yaklaşık 100 ton bal elde edildi.

Van'ın Çatak ilçesi, doğa güzelliği ve yüksek rakımlı yaylayarındaki yüzlerce çeşit endemik bitkisi ile arıcıların vazgeçilmez mekanları arasında yer alıyor. Çatak ilçesinde tamamen doğal koşullarda elde edilen bal, bu yıl arıcıların da yüzünü güldürdü.
AA muhabirine açıklama yapan Çatak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Aslan Semo, bölgede üretilen bal kalitesinin yüksek olduğunu, bunun da kovanların, araç ve insan ulaşımından uzak bölgelere konulmasından, çevresinde herhangi bir sanayi kuruluşu bulunmamasından ve tarlalarda tarımsal ilaç kullanılmamasından kaynaklandığını bildirdi.
Yüzyıllardır bu bölgede arıcılık yapıldığını, kendilerinin de atalarından kalan bu mesleği sürdürdüğünü bildiren Semo, ilçedeki ve köylerdeki birçok vatandaşın arıcılık yaparak geçimini sağladığını ifade etti. Bu yıl uygun hava koşulları nedeniyle arıcıların yüzünün güldüğünü anlatan Semo, şunları kaydetti:
''Bölgede 14 bin arı kovanı bulunmaktadır. Bu kovanlardan 100 ton bal elde ettik. Bölgede tarımda ilaçlama ve gübreleme yapılmadığı için ballarımızın tamamı organik ve doğaldır. Arılar, bölgedeki yüzlerce çeşit bitkiden aldığı polenlerle bal yapıyor. Herkesin bu balı tatmasını istiyoruz'' dedi.
''PAZAR SIKINTISI YAŞIYORUZ''

Bölgedeki kovan sayısına göre elde edilen bal miktarının düşük olduğunu bildiren Semo, şöyle konuştu:
''Bunun nedeni ise arılarımıza herhangi bir katkı maddesi vermiyoruz. İstesek verilen katkı maddesi ile 1 kovandan 5 kilo bal yerine, 15 kilo bal elde edebiliriz. Ancak biz organik bal üretiyoruz. Kaliteli bal üretimine rağmen, pazar sıkıntısı yaşıyoruz. Tanıtım iyi yapılamadığı için birçok kişi ilçemizde üretilen balın kalitesini bilmiyor. Arıcılar Birliği olarak yetkililerden balımızın tanıtımı için yardım istiyoruz. Bizim balımızda en ufak bir katkı maddesi yoktur.''
Balın kilosunu 30-40 lira arasında değişen fiyatlardan satıldığını ifade eden Semo, 165 üye ve 14 bin kovanla Karadeniz bölgesinde üretilen Anzer balına rakip olduklarını belirtti.
Çatak balının da en az Anzer balı kadar kaliteli olduğunu anlatan Semo, ''Karadenizdeki çiçek ve bitkilerin aynısı, hatta daha fazlası burada da var. Bu nedenle bizim ürettiğimiz bal da yüksek kalitededir'' dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.