Giriş Tarihi: 10.11.2010

Kurbana Avrupa Birliği kriteri geldi

Avrupa Birliği destekli Şap Hastalığı Projesi nedeniyle İstanbul'un Avrupa yakasına, Anadolu'dan gelen hayvanların geçmesi yasaklandı. Anadolu tarafında yerli, karşı tarafta ise Uruguay ve Avustralya'dan ithal hayvanlar kurbanlık olarak satışa sunuldu

Kurbana Avrupa Birliği kriteri geldi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, şap hastalığının "arındırılmış bölge" haline getirilen Trakya'ya sıçramaması için, Anadolu'dan gelen hayvanların Boğaz'ı geçmesini yasakladı. Bu nedenle, İstanbul'un Avrupa yakasında anguslar gibi ithal hayvanlar ile Trakya'da yetiştirilenler; Anadolu yakasında ise yerli kurbanlıklar satışa sunuldu. Uruguay'dan gelen hayvanlar Bağcılar'da, Avustralya'dan gelenler ise Bayrampaşa'da alıcı bekliyor. Bakanlığın, 2008- 2010 dönemini kapsayan 3 yıllık süreçte uygulamaya koyduğu "Avrupa Birliği destekli Şap Hastalığı Projesi" ile, Trakya Bölgesi şap hastalığından arındırılmış bölge ilan edildi. Şap hastalığının bölgeye bulaşmaması için Anadolu'dan Trakya'ya hayvan nakli de yasaklandı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına canlı hayvan naklini önlemek için köprülerde termal kameralarla kontrol yapılmaya başlandı. Bu uygulama, Kurban Bayramı'na da damgasını vurdu. Anadolu'dan gelenlerin yerine Simental, Montofon, Holstein ve Angus cinsi sığırlar yerini aldı. Bağcılar Belediyesi, her yıl kurbanlık satış alanlarını belirliyor, talep fazlalığından dolayı bu alanları noter huzurunda çekilişle satıcılara veriyordu. Ancak bu yıl Anadolu'dan kurbanlık girişi yasaklandı.
BAĞCILAR'A URUGUAY'DAN

Haliyle, satış alanı için Anadolu'dan başvuru olmadı. Bağcılar Belediyesi'nin kurbanlık satış alanı olarak belirlediği Mahmutbey Soğuksu Mevkii'ne, Uruguay'dan ithal edilen kurbanlıklar getirildi ve satışa başlandı. Büyükçekmece Belediyesi'nin satış alanında da Uruguay'dan gelen sığırlar yer aldı. Esenler Belediyesi'nin Çiftehavuzlar'da oluşturduğu kurban satış noktasına talep olmadı. Bayrampaşa Belediyesi'nin modern hayvan pazarı olan Beşibiyerde Kurban Satış Noktası'na ise Avustralya, Macaristan ve Uruguay'dan 700 civarında büyükbaş hayvan getirildi. Kıvırcık cinsi 3 bin 500 civarında küçükbaş hayvan ise Bulgaristan'dan geldi. Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırları içerisinde, Elmabahçe'de kurulan kurban satış noktasına Uruguay'dan 100, Trakya'dan 100 olmak üzere toplam 200 büyükbaş getirildi. Eyüp Belediyesi'ne bu yıl kurban satışı için çok talep gelmedi. Alibeyköy'deki satış noktasına daha çok Tekirdağ'dan getirilen hayvanlar yerleştirildi. Zeytinburnu Belediyesi'ne bağlı Cevizlibağ Kurban Satış Noktası'na 250 adet Trakya malı sığır getirildi. Bu uygulama, "İthal hayvanlar satılsın diye, Anadolu'dan gelen hayvanlar yasaklandı" söylentisini beraberinde getirdi. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Trakya'nın şaptan arındırılmış bölge olması için 3 yıldır çalışıyoruz. Bu bölge, AB tarafından da, arındırılmış bölge olarak kabul edildi. Şimdi bunu riske atamayız" dedi.