Giriş Tarihi: 3.06.2025

Endonezya'da su kuyusu sevinci! “Bir Damla Hayat” projesiyle 10 yılda bin 383 kuyu açıldı

Türkiye Diyanet Vakfı, 10 yıl önce başlattığı ‘Bir Damla Hayat’ projesi ile Afrika ve Asya kıtalarında temiz su kaynaklarına erişemeyen, nüfusu ağırlıklı olarak Müslüman olan 41 ülkede toplam bin 383 su kuyusu açtı. Vakıf, en son Endonezya’da su kuyusu açtı.

Endonezya’da su kuyusu sevinci! Bir Damla Hayat projesiyle 10 yılda bin 383 kuyu açıldı

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), özellikle Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu Afrika ve Asya kıtalarında temiz su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde su kuyusu açmaya devam ediyor. İnsanlığın ortak malı olan 'su'dan herkesin yararlanma hakkının olduğu anlayışıyla hareket eden Vakıf, maddi zorluklar nedeniyle su sıkıntısı çeken, temiz su bulabilmek için kilometrelerce yol yürüyen insanlara 'bir damla hayat olsun' diye açtığı kuyulara her geçen gün yenilerini ekliyor.

2015'ten 2025 yılına kadar 41 ülkede yapımı tamamlanan bin 383 su kuyusunun açılışını yapan Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl ortalama 15-25 yıl temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacak özellikte 16 su kuyusu daha açtı. Yapımı devam eden 131 su kuyusu ve 117 yeni su kuyusu projesi yürüten TDV tarafından en son Endonezya'da su kuyusu açıldı. Kuyusunun açıldığı tepelik ve ağaçlık bölgeye akın eden halk, dualar ederek suya ulaşmanın sevincini yaşadı.

DÜNYADA SUYA ERİŞEMEYEN KAÇ KİŞİ VAR?

*Dünyada 844 milyon insan içme suyuna erişemiyor.
*Dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası olan 2,1 milyar insan ise temiz suya ulaşamıyor. 4 milyar insan, yılda en az bir ay şiddetli su kıtlığı yaşıyor.
*Dünya genelinde her 5 çocuktan biri günlük ihtiyaçlarını karşılayacak su bulamıyor.
*80'i aşkın ülkede çocukların, su kıtlığı riskinin yüksek veya aşırı yüksek olduğu yerlerde yaşadığını gösteriyor.
*Su kaynaklarının hızla azalması dolayısıyla 2050'de 5 milyardan fazla kişinin içme suyuna erişemeyeceği öngörülüyor.