Bu ekmek israf edilemiyor
Doğu Karadeniz'den otobüslerle büyük şehirlere gidenlerin hediyelik olarak yakınlarına götürdüğü ''Çavuşlu ekmeği'', hamurundan yapılan ekşi mayadan üretilmesi nedeniyle bir haftayı aşkın süre aynı tazelikte tüketilebiliyor.
Beldede 8 yıldır ekmek ustalığı yapan Mustafa Yolcu (30), ekmeğin hamurundan elde ettikleri ekşi mayayı kullandıklarını ve bunun ekmeğin bayatlamasını önlediğini söyledi.
Yolcu, Türkiye'de ekmek israfıyla ilgili kampanyaların başlatıldığını anımsatarak, ''Bizim ekmeğimizin israf olma gibi bir riski yok. Ekmek israfına en büyük çözüm Çavuşlu ekmeği, bu ekmek bayatlamıyor, ufalanmıyor, küflenmiyor. Gönül rahatlığıyla bir hafta, 10 gün tüketilebiliyor. Bu sürenin ardından bayatlasa dahi küflenmiyor'' dedi.
Çavuşlu ekmeği alan herkesin ekmek israfına yönelik kampanyalara destek olacağını dile getiren Yolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çavuşlu ekmeğinin geçmişi çok eski. Yıllardır Çavuşlu'da yapılıyor. Yuvarlak tarzda yapılan ve bayatlamaması yönüyle öne çıkan bu ekmek ilk olarak Çavuşlu'da üretildi ve daha sonra tüm Türkiye'ye yayıldı. Kendi ekşi mayası ayrı bir tat, ayrı bir lezzet veriyor. Diğer mayaları çok kullanmıyoruz. 2 kilogramlık bir ekmeği 5 liraya satıyoruz.''
FIRIN ÖNÜNDE GÜNDE 20-25 OTOBÜS DURUYOR
Yolcu, Çavuşlu ekmeği almak için her gün şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan 20-25 otobüsün fırın önünde durduğunu ve yolcuların da bu ekmekten aldığını anlatarak, ''Bu sayı yaz mevsiminde iki katına çıkıyor. Otobüslerin yüzde 80-90'ı ekmek için Çavuşlu'da duruyor. Yurt dışına sevkıyat yapan tır şoförleri de buradan ekmek alıyor. 10 gün yolculuk yapıyorlar ve buradan aldıkları ekmekleri bu sürede taze bir şekilde tüketebiliyorlar'' diye konuştu.Şehirler arası otobüs firmasında 8 yıldır şoför olarak çalışan Neşat Ünay ise Çavuşlu ekmeğini bayatlamaması ve lezzetli olması dolayısıyla tercih ettiklerini anlattı.
EKMEĞİ HEDİYE GÖTÜRENLER DE VAR
İstanbul'da ikamet eden Rıfkı İyidere ise 15 yıldır ailece Çavuşlu ekmeği tükettiklerini belirterek, ''Hoş bir tadı var. İstanbul'da oturuyorum, herkes diyor ki memleketten ekmek getir. Arabamda yer oldukça götürüyorum. Hediye olarak akrabalarıma sunuyorum. Yiyebildiğini yiyorsun, yiyemediğini dolaba koyuyorsun, bayatlamıyor'' ifadelerini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 2 Edanur Gezer İBB’nin ölüm çukurunda can vermişti: Şüpheliler hakkında dikkat çeken gelişme!
- 3 İstanbul’da iş adamına kanlı infaz: Korkunç cinayette 6 milyon liralık bahis borcu detayı!
- 4 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 5 Katil İsrail'e en ağır ve son darbe Türkiye'den! Gazze Batı’nın foyasını ortaya çıkardı
- 6 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Hedef Özgürlükçü ve yeni bir anayasa
- 7 Sivas'ta kontrolden çıkan araç Kızılırmak Nehri'ne uçtu
- 8 Kocaeli'de oto servisinde yangın çıktı! 15 otobüs alev alev yandı
- 9 Emekli öğretim üyesinin sır kaybı! Yıldız Dağı'nda kaybolduğu ortaya çıkmıştı: Defalarca 'süpürme' yöntemi uygulandı
- 10 Kartepe'de korkutan yangın: Isuzu servisinde 15 otobüs alev aldı!