Giriş Tarihi: 24.04.2025 11:16 Son Güncelleme: 24.04.2025 11:17

Diş Dolgusu Kaç Yıl Dayanır? Diş Dolgusu Ömür Boyu Gider Mi?

Diş dolgusu, çürük ya da hasar görmüş olan dişin/dişlerin onarılması için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yapılan diş dolguları; diş sağlığını ve işlevselliğini korur. Genellikle porselen, kompozit ya da amalgam adı verilen malzemelerden yapılır. Dolguların rengi ise amalgam haricinde dişin doğal rengine uygun olarak tercih edilir. Diş dolgusu yaptıracak kişilerin diş dolgusu kaç yıl dayanır, ömür boyu gider mi gibi soruların yanıtlarını bilmesi gerekir.

Diş Dolgusu Kaç Yıl Dayanır? Diş Dolgusu Ömür Boyu Gider Mi?

Diş dolgusu sadece diş çürüklerini yok etmekle kalmaz, aynı zamanda kötü kokuyu yok eder. Ayrıca dişlerin ağızdaki eksikliklerinin yol açacağı çiğneme sorunlarının, beslenme ve sindirim problemlerinin, çene yapısının bozulması gibi çeşitli sıkıntıların da önüne geçer. Uygulanan dolguların ömrü ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmak ise, dolguların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Bu nedenle diş dolgusu kaç yıl dayanır, ömür boyu gider mi gibi soruların yanıtları önemlidir.

Diş Dolgusu Kaç Yıl Dayanır?

Diş dolgularının ömrü; dolgunun malzemesine, büyüklüğüne, kullanım ve bakımına göre değişir. Genel anlamda ise 5 ya da 10 yıl arasında kullanılabilirler. Dolguların ömrü; düzenli bakımların yanı sıra, diş hekiminin yapacağı kontrollerle de uzatılabilir.

Diş Dolgusu Ömür Boyu Gider Mi?

Diş dolgularının ömrü, yapılan dişin; kırık, aşınma, çürük durumu ve dişin konumu, tercih edilen dolgu türü ve bakımına göre değişir. Diş dolgularının ömrünü etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Kullanılan malzeme: Kullanılan dolgu malzemesinin türü, dayanıklılık üzerinde büyük rol oynar. Günümüzde en sık tercih edilen dolgu malzemelerinin başında amalgam, porselen ve kompozit bulunur. Her birinin farklı avantaj ve kullanım ömrü vardır.
  • Dolgu alanı: Yapılan dolgunun boyutu, dişin ne miktarda zarar gördüğüne göre değişiklik gösterir. Daha geniş alana yapılan dolgular, çiğneme kuvvetine diğer alanlara göre daha fazla maruz kaldığı için daha çabuk yıpranabilir.
  • Diş sıkma durumu: Dolgular, ağız içerisinde sürekli baskıya maruz kalır. Özellikle gece diş sıkma gibi alışkanlıklar dolguların çatlamasına ya da kırılmasına neden olabilir.
  • Ağız ve diş bakımı: Dolguların uzun ömürlü olması, ağız bakımına ne kadar dikkat edildiğiyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmesi, doğru diş fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanımı gibi durumlar diş dolgularının ömrünün uzamasına yardımcı olur.