Giriş Tarihi: 15.11.2023

Dünyanın ‘Davos’u Palandöken olacak

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken’i dünyanın ‘Davos’u yapmak için kolları sıvadı. Sekmen, “Konaklı Kayak Merkezi için master plan hazırladık. Dağın iki tarafını liflerle birleştireceğiz. Dünyanın yeni gözdesi olacak” dedi

Kış turizmi denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri olan Erzurum, Palandöken Kayak Merkezi ile dünyanın yeni Davos'u olacak. 12.5 kilometreyle Türkiye'nin en uzun pistine sahip olan, uluslararası standartlara sahip 55 pistin toplam uzunluğu ise 87 kilometreyi bulan kış turizminin göz bebeği Palandöken, yeni master planıyla dünyaya adını altın harflerle yazdıracak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in Palandöken'i yeni 'Davos' yapmak amacıyla hazırladığı turizm master planı için önümüzdeki dönemde çalışmalar başlatılacak. Buna göre, dağın diğer tarafında yer alan ve Palandöken 2 olarak adlandırılan Konaklı Kayak Merkezi, yeniden hayat bulacak. Dağın eteklerinde bir kayak tatil köyü olarak kurulacak olan Konaklı Kayak Merkezi, dünyaca ünlü otel zincirlerine ev sahipliği yapacak. Kayak merkezi ise uluslararası standartlara sahip pistleri, telesiyejleri ve sosyal donatıları kayak severlerin bir numaralı gözdesi halini alacak. Kurulacak spor tesisleriyle 12 ay boyunca hizmet verecek olan Palandöken kayak merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Konaklı Kayak Merkezi, liflerle birleşecek. Ejder markasıyla işletilecek olan her iki kayak merkezi, 5 yıl içinde dünyanın yeni Davos'u olacak.

EJDER ANA DESTİNASYON MARKASI
Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Turkuvaz Grup yazarlarına Palandöken 2 kayak merkezine yönelik hazırlanan yeni master planı özel bir sunumla anlattı. Erzurum'u dünyanın marka şehirlerinden biri haline getirmek istediklerini aktaran Başkan Sekmen, bu kapsamda 2016 yılında işletmesini devraldıkları Palandöken kayak merkezi ile ilk adımı attıklarını kaydetti. Sekmen, "Dağda tüm altyapıyı yeniden düzenledik. Teknik kapasiteyi yüzde 100 çalıştırdık. Ejder'i ana destinasyon markamız haline getirdik" dedi. Uluslararası standartlarda 55 pistlerinin olduğunu anlatan Sekmen, "12.5 kilometreyle Türkiye'nin en uzun pistine sahibiz. Pistlerimizin toplam uzunluğu ise 87 kilometre. Saatte 24 bin kişiyi taşıyacak bir lift ağı kurduk. Saatte 400 metre suni karlama yapıyoruz. Aydınlatma, personel yönetimi, kameralarla izleme, suni karlama gibi tüm sistemler akıllı ve uzaktan yönetiliyor. 7/24 kameralarla izleyerek dağda güvenlik önlemi alıyoruz. Böylece kaybolma gibi durumların önüne geçiyoruz. Bizde 6 yıldır hiç kayıp vakası yaşanmadı" diye konuştu.


YURTDIŞINA DANIŞMANLIK
Türkiye'deki kayak tesislerinin yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelerin kayak merkezlerine danışmanlık desteği verdiklerini anlatan Başkan Sekmen, Palandöken 1'in artık Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Palandöken'i dünyanın Davos'u yapmak için kolları sıvadıklarını anlatan Sekmen, bu kapsamda dağın diğer tarafından yer alan, 22 kilometre uzaklıkta bulunan, Palandöken 2 adını verdikleri Konaklı Kayak Merkezi için bir master plan hazırladıklarını dile getirdi. Sekmen, şöyle devam etti: "Turizm Bakanlığı'ndan onay aldık. Burada dağın eteklerinde bir tatil köyü kuracağız. Uluslararası otel markaları gelecek. Her iki kayak merkezini de liftlerle bağlayacağız. Projeyi 5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Palandöken'i dünyanın Davos'u yapacağız."

200 BİN ÇOCUK KAYAK ÖĞRENDİ
Her yıl kış spor okulu açtıklarını anlatan Başkan Sekmen, "Binlerce öğrenciye kayak eğitimi veriyoruz. Şimdiye kadar 200 bin öğrenciyi bulduk. Özellikle kadınlarımız ve kız çocuklarımızın kayak sporunu öğrenmesini çok istiyoruz. Onlara özel bir ihtimam gösteriyoruz" dedi.
GECE KAYAĞI AVRUPA'YI SOLLADI TURİZMİ 12 AYA YAYDIK
Palandöken'de turizmin 12 aya yayılması için FİFA standardında 20 adet futbol sahası yaptıklarını anlatan Sekmen, "Burada her yıl 70 takım Yüksek İrtifa'da kamp yapıyor" dedi. Palandöken Kayak Merkezi'nde snowboard, kayaklı koşu, alp disiplini ve kar sporlarının tüm branşları yapılabildiğini anlatan Sekmen, "Şehir merkezinde atlama kulesi (Kayakla Atlama), olimpik buz hokeyi salonu, olimpik buz pateni pisti, olimpik curling salonu, olimpik yüzme havuzu bulunuyor. Kış turizminin her alanında varız" ifadelerini kullandı.


2.5 MİLYON ZİYARETÇİ HEDEFİ
Palandöken'ın havalimanına 15 dakika, şehre ise 5 dakika mesafede yer aldığını anlatan Sekmen, "Bu bizi diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliğimiz" dedi. Dağda 3.500 yatak kapasitelerinin bulunduğunu anlatan Sekmen, geçen yıl 1 milyon 950 bin kişiyi ağırladıklarını, bu yıl 2.5 milyon ziyaretçi hedeflediklerini ifade etti. Turizm Bakanlığı'nın kararı gereği otellerin sürdürülebilir belgesi alması gerektiğini anlatan Sekmen, "Türkiye'de bu alanda belgeyi ilk alan kayak merkezi olduk" diye konuştu.
MİLYONLARCA DOLARLIK İTHALAT ÖNLENECEK
KAYAK TAKIMLARI İÇİN FABRİKA KURACAK

Türkiye'nin ilk kayak merkezlerinden biri olan Erzurum, şimdi de kayak sporu için gerekli aksesuvarların üretimine başlayacak. 1960 yılına kadar kayak sporu için gerekli olan kızak, kayak, kayak kıyafeti gibi tüm aksesuarların da üretiminin yapıldığı fabrikaya sahip olan şehir, yeniden bu alanda üretim için kolları sıvadı. Tamamı ithal olan bu ürünlerin yerli ve milli üretilmesi için harekete geçen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladı. Büyükşehir belediyesi, fabrikanın gelecek yıl temellerinin atılması için çalışıyor. Erzurum'da ilk kayağın 1915 yılında yapıldığını anlatan Başkan Mehmet Sekmen, "1915'te Birinci Dünya Savaşı'nda kayaklı müfreze burada ilk kayağını yapmış. 1935 yılında şehirde ilk kayak yarışı düzenlenmiş. 1944'te Erzurum'da bulunan silah fabrikasında bir atölye kurulmuş. Bu atölyede 'Türk Malı' imzalı kayak takımları, kızaklar ve kıyafetler üretilmiş. O dönem Avrupa'da dahi iki üç üretim tesisi varmış. Türkiye bu alanda üretimi ilk Erzurum'da yapmış" dedi. Fabrikanın 1960'ta kapatıldığını ve sonrasında bu ürünlerin tamamen ithal edilmeye başlandığını anlatan Sekmen, "Biz şimdi yeniden bu fabrikayı kurmak istiyoruz. Bunun için Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladık. Projemizi hazırladık. Bu fabrikanın yeniden kurulması için hazır olduğumuzu bildirdik. İnşallah önümüzdeki yıl bu fabrikanın temeli atarız. Yatırımcısını çekeriz. Kayak malzemelerimizi 60 yıl önce olduğu gibi yine yerli ve milli üretiriz" şeklinde konuştu.


KAYAK TARİHİ MÜZEYLE ANLATILIYOR

Türkıye'nin kayak tarihini Palandöken'de kurdukları bir müzeyle canlandırdıklarını anlatan Başkan Sekmen, "Müze içinde Palandöken'in tarihçesini anlatıyoruz. 1960 yılına kadar ürettiğimiz kayak takımlarını ve kızakları burada sergiliyoruz. Şehrimizde ilk kayağı yapan kadınlarımızın fotolarından kayak bayramına kadar bir çok fotoğrafı burada ziyaretçilerimizin beğenisine sunduk. Bu yıl açacağımız müzenin çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz" dedi.
Ekrem KIZILTAŞ
İş bilenin kılıç kuşananın...
Bir yıl yaşadığınız şehirde 40 yıl sonra değişiklikler görmeniz, normal. Ancak, Erzurum'da fazlası var. Tıpkı diğer eserler gibi, 'Korunan Tarih' anlayışıyla önü açılan Erzurum Kalesi'nin, orada olduğunun çok kimse yeni farkına vardı, çünkü.
Turkuvaz Medya mensupları olarak Erzurum ziyaretimizin şaşırtıcılığı, ortak bir fikirdi. Vaktiyle, Türkiye'nin kayak merkezi olmalı denilen Erzurum'un, sadece ülkemizin değil Avrupa'nın başa güreşen kış sporları merkezlerinden birisi olması, bunlardan. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibi, Palandöken'de muhteşem işler yapmışlar ve devam ediyorlar.
Canlı Hayvan Borsası, şehirdeki en anlamlı hizmetlerden. İlçelerde canlı hayvan pazarları kuran Sekmen'in, kırsalda yayılan hayvanlar için yaptırdığı gölgelikler, ecdat yadigarı bir hassasiyet.
Değişen, Gelişen, Büyüyen Erzurum' sloganıyla çalışan Mehmet Sekmen ve ekibinin, Rutin belediye hizmetlerinin yanında sosyal, kültürel, sportif alanlardaki çalışmaları, 'iş bilenin, kılıç kuşananın' sözünü doğruluyor. Başta merkez olmak üzere Erzurum'un ilçeleri de muhteşem hizmetlere kavuşmuş. Fuar merkezi, güneş enerjisi ve metan gazı tesisleri, miting alanı, kültüryolu projeleri, termal tesisler, mobil ve modüler mezbahalar, et ürünleri entegre tesisi, tarım kampüsü, millet bahçeleri, ilçe kültür merkezleri, hayır çarşısı, spor tesisleri, itfaiye binaları bunlardan bazıları. Son 8 yılda 20 bölgede Belediye, TOKİ ve özel şirketlerce yapılan 60 bin konut, kentsel dönüşüm açısından örnek bir uygulama.
İstanbul Samandıra (1992-94) ve Kartal'da (1994-2002) Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Sekmen, 2002 ve 2007'de AK Parti'den İstanbul Milletvekili seçildi. 2014 ve 2019 seçimlerinde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Mehmet Sekmen, 'halka hizmetin Hakk'a hizmet olduğunu' iyi bilenlerden...
Ömer KARAHAN
Erzurum'da dört mevsim turizm
bin yıllık tarihe sahip Erzurum'daydık. Şehrin hem tarihi zenginliğini hem de modern yüzünü görme fırsatı bulduk. Erzurum adeta bir açık hava müzesi gibiydi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in şehre katkısı büyük... Sekmen'in imza attığı işlerden Erzurumlular çok mutlu... Erzurum kış turizminin önemli destinasyonlarından biri. Ulaşım kolaylığı ile öne çıkan Palandöken kayaksevevler için bir cazibe merkezi... Mutfağı ile de öne çıkan Erzurum dört mevsim bir turizm merkezi...
İsa TATLICAN
Değişimi yerinde görmelisiniz
Turkuvaz Medya Şehir Buluşmaları kapsamında gittiğimiz birçok ilde gördüğüm başdöndürücü değişim beni şaşırtıyor. Bence Erzurum bu illerin başında geliyor. Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'i 1990'lı yıllardan tanıyordum. O dönemde İstanbul Kartal Belediye Başkanı'ydı. Daha sonra yoluna milletvekili olarak devam etti. 2014 yılında yerel siyaseti tercih etti ve açık farkla memleketi Erzurum'da Belediye Başkanı seçildi. 2019'da bu farkı daha da arttırdı. Erzurum'da örnek bir belediyecilik modeli geliştirdi. Erzurum ziyaretimizde iki gün boyunca Mehmet Sekmen'in bugüne kadar yaptığı hizmetleri ve projelerini dinledik. Özellikle tarım, hayvancılık ve turizm projeleri uluslararası düzeyde.
Erzurum'daki değişimi mutlaka yerinde görmelisiniz. Şunun da altını çizmek istiyorum. Erzurum sadece Palandöken'den ibaret değil. Tarihi Doğu Roma imparatorluğuna dayanan bu şehri sadece kış turizmi ile hatırlamak haksızlık olur. Erzurum'u gerçekten tanımak istiyorsanız müzeleri, camileri, kümbetleri, türbeleri, medreseleri ve şifalı sularıyla bu şehire birkaç gün ayırmalısınız.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.