Bakanlık, engelli vatandaşlara hak temelli ve aile odaklı bir bakım anlayışıyla hizmet sunuyor. Öncelik, engelli bireylerin ailelerinin yanında bakımlarının sağlanmasına veriliyor. Ancak bu mümkün olmadığında, bireyler devlet denetimindeki yatılı veya gündüzlü bakım merkezlerinde ücretsiz olarak bakılıyor.
MODERN YERLEŞKELERDE YAŞAM BECERİLERİ GELİŞTİRİLİYOR
Bakım merkezleri; üçer kişilik dört yatak odası ve ortak yaşam alanları bulunan, toplam 12 kişilik, müstakil, tek katlı ve bahçeli evlerden oluşan yerleşkeler şeklinde tasarlandı. İdari binalar da yerleşkelerle aynı alanda yer alıyor. Engelli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek için ayrıca apartman daireleri veya küçük evlerde kurulan en fazla 6 kapasiteli "umut evleri" de hizmet veriyor.
GEÇİCİ YATILI BAKIM İMKANI DA MEVCUT
Evde bakımı sağlanan engellilerin ailelerinin geçici süreyle bakım veremeyeceği durumlarda, geçici yatılı bakım imkanı da sunuluyor. Bu modelle, engelli bireyler geçici olarak resmi bakım merkezlerinde misafir ediliyor.
EVDE BAKIM DESTEĞİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Yatılı kurumlardan faydalanmayan ancak evde bakıma ihtiyaç duyan bireyler için, resmi merkezlerde görev yapan uzman personel tarafından "evde bakım desteği" sağlanıyor. Belirli gün ve saatlerde engelli bireyin adresine gidilerek gerekli bakım hizmetleri sunuluyor.
541 BİN 599 ENGELLİ VATANDAŞA EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR
Engelli bireylerin kendi sosyal çevrelerinden kopmadan, ailelerinin yanında yaşamlarını sürdürebilmeleri amacıyla 541 bin 599 kişiye evde bakım yardımı veriliyor. Bu yardım, engelli bireyin yakınının hesabına her ay düzenli olarak yatırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu şekilde engelli bireylerin hem toplumsal hayata katılımını teşvik ediyor hem de refah bir hayat sürmeleri için önemli adımlar atıyor.