Gelenekten geleceğe lezzet köprüsü “Arabaşı”
Yozgat geleneksel yemeklerinden olan ancak ünü tüm İç Anadolu’ya yayılan arabaşı yemeği, Kayseri’de de ramazan sofralarını süslüyor. Hacılar ilçesinde soğuk kış akşamlarının güzide yemeği olan Arabaşı, tüm komşuları bir araya getiriyor. Ramazan sofraları hem arabaşı yemeğiyle, hem de arabaşı için toplanan komşuların sohbetleriyle renkleniyor.
Yozgat'ta birlik ve beraberliği yaşatmak, gelenekleri ise gelecek nesillere aktarmak için köylerde soğuk kış günlerinde belirli aralıklarla ailelerin yapıp tüm komşuları davet ettiği Arabaşı yemeği geleneği devam ediyor. Yozgat'a ait bir yemek olsa de tüm İç Anadolu'nun benimsediği arabaşı, asırlardır gelenekten geleceğe lezzet köprüsü olmaya devam ediyor.
KAYSERİ'DE RAMAZAN SOFRALARI ARABAŞI İLE RENKLENDİ
Kayserili araştırmacı yazar Ahmet Baktır, Arabaşılı iftar yemeği düzenledi. Arabaşı çorbası ve hamurunun kış aylarının vazgeçilmez şifa deposu olduğunu belirten Ahmet Baktır; "Amacımız hem geleneklerimizi yaşatmak, hem de komşularımızla bir araya gelmek. Arabaşı demek, birlik ve beraberliğin perçinleşmesi demektir. Bizler soğuk kış akşamlarında bu yemeği yaparız. Biraz zahmetli bir yemek olsa da keyifle tüketilen ve herkesi bir araya getiren bir yemektir. Bu yemek dedelerimizden bize bizden ise torunlarımıza geçecek bir gelenek. Bilhassa uzun kış gecelerini yemeğidir bu. Arabaşı yemeği çorba ve hamur olmak üzere iki şekilde hazırlanır. Hamuru 6'da bir oranında un, geri kalanı ise su şeklindedir. Bu hamur tepsiye dökülür kıvamlaşması beklenir. Eskiden her hanede tavuk olurdu. Sıra kendisine gelen tavuğu keser ve o tavukla çorbasını yapar. Kış mevsiminde ava gidenler tavşan etiyle de bu çorbayı yaparlardı. Arabaşı yemeği önce hamurun ağza alınması ve ardından çorbanın kaşıklanmasıyla yenir. Bizd dedelerimiz gibi bu geleneği yaşatmaya devam ediyoruz. Yaptığımız arabaşılı iftar yemeğimize komşularımızı davet ettik. bu sırasıyla tüm komşularımız tarafından tekrarlanacak" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Sakarya’da korkutan yangın: Yaşlı kadın alevlerin arasından kurtarıldı
- 2 Adana'da helikopter destekli huzur ve güven uygulaması
- 3 Ağır tonajlı araç başka bir araca çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
- 4 Edirne’de iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 kişi yaralandı, ortalık savaş alanına döndü!
- 5 Denizli’de çöp konteynerinde bebek cesedi bulundu!
- 6 Milyonluk dolandırıcılığa 71 gözaltı!
- 7 Uyuşturucu maddeyi patik içerisine gizlediler: 5 kişi tutuklandı!
- 8 At ekip aracına girdi: 1’i ağır, 2 polis yaralandı!
- 9 Gaziantep’te feci kaza: 5 yaşındaki çocuğa TIR çarptı!
- 10 Park halindeki minibüste cansız bedeni bulundu!