Hamilelikte Ciğer Yenir Mi? Hamilelerin Ciğer Yemesi Sakıncalı Mı, Kaçıncı Aydan Sonra Tüketilir?
Protein ve vitamin açısından değerli yiyecekler arasında yer alan ciğer, sağladığı faydalara rağmen her gün tüketilemez. Belirli periyotlar içerisinde ciğer tüketmenin herhangi bir zararı olmadığı bilinir. Hamilelik döneminde ise yenilip içilen ürünlere dikkat edilmesi gerekir. Bu durum da akıllara hamilelikte ciğer yenir mi, hamilelerin ciğer yemesi sakıncalı mı, kaçıncı aydan sonra tüketilir gibi soruları getirir.

Normal şartlarda ortalama olarak ayda bir ciğer tüketimi sağlamak, vücudun ihtiyacı olan ve alınması gereken protein miktarını kolaylıkla karşılar. Bunun yanı sıra ciğer; A vitamini açısından yüksek besin değerine sahip bir yiyecek olarak da bilinir. Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerektiğinden ciğer yemek isteyenler kararsız kalabilir. Bu nedenle hamilelikte ciğer yenir mi, hamilelerin ciğer yemesi sakıncalı mı, kaçıncı aydan sonra tüketilir gibi soruların yanıtı oldukça önemlidir.
Hamilelikte Ciğer Yenir Mi?
Ciğer, besin değeri yüksek bir yiyecektir. Bu nedenle pek çok ülkede de sevilerek tüketilir. Özellikle sığır, tavuk ve kuzu ciğeri pek çok kültürün mutfağında kendine yer edinir. Lezzetli olmasının yanı sıra protein, vitamin ve mineral içeriği de yüksek olarak bilinir. Yine de söz konusu hamilelik olduğunda, ciğere şüpheyle yaklaşılabilir. Ciğer hamilelik döneminde tüketilebilir fakat dikkatli olunması ve özellikle ilk aylarda alınmaması gerekir.
Bunun temel sebebi, ciğerin yüksek oranda A vitamini içermesidir. A vitamini besinlerde; A vitamini (retinol) ve provitamin A (karotenoidler) olarak biçimde 2 tipte bulunur. Oluşturulmuş A vitamini, en çok ciğerde bulunur. Bununla birlikte süt ve yumurta gibi diğer hayvansal kaynaklı besinlerde yer alır. Provitamin A karoteninoidleri ise yalnızca sebze ve meyve gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerde bulunur.
Anne adaylarının, bitkisel içerikli yiyeceklerden alacağı A vitamininde herhangi bir sınırlama yoktur. Söz konusu ciğere geldiğinde ise oluşturulmuş A vitamini konusunda dikkatli olmak gerekir. Geçmişten günümüze yapılan çalışmalar doğrultusunda, retinol içeriği yüksek olan yiyeceklerin özellikle ilk aylarda tüketilmesinin bebekte doğum kusurlarına yol açabileceğini ortaya koyulmuştur.
Hamilelerin Ciğer Yemesi Sakıncalı Mı, Kaçıncı Aydan Sonra Tüketilir?
Ciğer içerisinde retinol bulunur. Üstelik retinol içeriği en yüksek besinlerden biri olarak da bilinir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kadın doğum uzmanları tarafından, bebeğin organ gelişimin devam ettiği ilk 3 ayda ciğer tüketilmemesi önerilir. Hamileliğin diğer aylarında ise sık sık olmamak şartı ile ciğer tüketilmesinde sakınca görülmez.
EN SON HABERLER
- 1 Konya’daki patlamada 13 kişi yaralanmıştı! Gerçek kısa sürede ortaya çıktı: Evi de kendimi de yakacağım!
- 2 Menajer Ayşe Barım hakkında iddianame kabul edildi: 7 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak!
- 3 Patrondan 15 yaşındaki işçiye istismar! Mağdurun anlattıkları tüyler ürpertti: Akşam 7 gibi gel deyip...
- 4 Şişli'de sokak ortasında vahşet! Kaçırmaya çalıştığı kadın direnince katletti! İşte o anlar
- 5 Emine Erdoğan "Dünya Ebeler Günü"nü kutladı
- 6 Samsun'da iki masaj salonuna fuhuş operasyonu: 7 şüpheli gözaltında!
- 7 Sarıyer’de yol çöktü Ayazağa mahallesinin suyu kesildi: Tankerden su bekleme görüntüsü 90’lı yılların İstanbulunu anımsattı
- 8 Türkiye’nin fındık üretiminde verimi artıracak proje
- 9 Araçla çay bahçesine uçan kişi hayatını kaybetti
- 10 Servis minibüsü palmiyeye çarpıp yan yattı