Hilal Taktiği nedir, kim buldu ve hangi savaşlar kazanıldı? Turan Taktiği nedir ve nasıl uygulanır?
ATV ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisi ile beraber tarihi birçok olay ve kavram da merak konusu oldu. Bunlar arasında Turan Taktiği olarak da bilinen Halil Taktiği de bulunuyor. Düşmanı çevreleyerek yoke tmeyi amaçlayan bir askeri taktik olan Hilal Taktiği, tarihte Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Peki, Hilal Taktiği nedir ve kim buldu? Turan Taktiği nasıl uygulanırdı ve hangi savaşlar kazanıldı? Detaylar haberimizde.

Hilal Taktiği, Kurt Kapanı veya Turan Taktiği düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan bir askeri taktik. Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılırdı. Bu taktik meydan savaşlarında etkiliydi ve iki aşamalı olarak uygulanırdı:
- Sahte ricat
- Pusu
HİLAL TAKTİĞİ NEDİR?
Ordu, savaş anında merkez, sağ ve sol olmak üzere üç kısma ayrılırdı. Merkez kuvvetleri düşmana saldırır, bir süre sonra saldıran bu kuvvetler, kaçar gibi geri çekilirdi. Bunu yaparken de at üzerinde ok atmak suretiyle savaşa devam ederlerdi. Böylece geri çekilen askerlerin peşinden gelen düşman, ordunun sağ ve sol kısmı tarafından pusu kurulan yere çekilir, çember içine alınarak imha edilirdi.
TURAN TAKTİĞİ NASIL UYGULANIRDI VE HANGİ SAVAŞLAR KAZANILDI?
Ordu, temelde üçe ayrılır ve merkeze en seçme kuvvetler toplanır. Sağ ve sol cenah merkezden tamamen ayrılmamakla birlikte araya mesafe koyar. Merkezdeki kuvvetler hızlı bir vur kaçla (genelde mızraklı ya da atlı kuvvetler ile) düşmanın merkez safını yarar ve düşmanın sağ ve sol kanatlarının ordunun bölünmemesi adına merkeze kaymasını sağlar. Bunun üzerine araya mesafe konulan sağ ve sol cenahtaki askerler düşmanın kanatlarında bırakılan boşluklara doğru hızlı hücum ederek düşmanı ordunun oluşturduğu hilalin tam ortasına alır. Vur kaç yapmış olan merkez kuvvet de, sağ ve sol cenahın kuşatmasıyla birlikte, kaçmayı bırakıp merkezdeki yerini alarak düşman ordusunu tam bir ablukaya alır. Yapılması oldukça zor olmakla birlikte kesin sonuç vermesiyle bilinen ve Türk ordularının uyguladığı, az kuvvetlerle yüksek sayılı düşmanların yenilebileceği bir taktiktir. Bu savaş stratejisini tarihte en iyi şekilde uygulamış komutanlar 1740-lı yıllarda Osmanlı ve Rusyaya yürüşleri zamanı Nadir Şah, (Malazgirt Meydan Muharebesi'nde) Alp Arslan ve (Mohaç Meydan Muharebesi'nde) Kanuni Sultan Süleyman'dır).
EN SON HABERLER
- 1 Leman Dergisi yazı işleri müdürü Aslan Özdemir tutuklamaya sevk edildi
- 2 Kar maskeli soygun dehşeti! Annesi öldürüldü, 12 yaşındaki Nafiz ölü numarası yapıp kurtuldu
- 3 Akran şiddeti can aldı! Yusuf 45 gün sonra hayatını kaybetti: Aynı aileye ikinci acı...
- 4 Milas’ta ziraat alanında yangın çıktı
- 5 ‘Şaibeli LGS’ iddialarına suç duyurusu! MEB gerçekleri tek tek açıkladı
- 6 Bakan Yumaklı açıkladı! Marmaris’te olası orman yangını TB2 İHA ile önceden tespit edildi
- 7 Şanlıurfa’da otomobil TIR'a çarptı: Oğul öldü, baba yaralı
- 8 36 Milyon 600 bin liralık kaçak ürün ele geçirildi
- 9 Marmaris'te acı kaza! 17 yaşındaki Arda Kara hayatını kaybetti
- 10 Sivas'ta kene kabusu devam ediyor: Ölü sayısı 11'e yükseldi