Haşlama ve kızartma gibi çeşitli yöntemlerle pişirilen İçli Köfte, Türkiye'nin gelenekselleşen ve şüphesiz en çok sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Böylesine lezzetli olan ve genellikle ara sıcak olarak tercih edilen bu yemek haşlama yöntemiyle yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Örneğin İçli Köfte kaç dakika haşlanmalı, dağılmaması için ne yapmalı? İçli Köfte nasıl haşlanır? Sorularının yanıtlarıyla tarifi doğru şekilde uygulamak mümkün.
İÇLİ KÖFTE NASIL HAŞLANIR?
İçli köfte haşlamak, bu geleneksel lezzetin en çok sevilen ve tercih edilen alternatiflerinden biridir. Haşlama içli köfte için öncelikle geniş bir tencerede bol su kaynatılır ve suyun içine bir miktar tuz eklenir.
Kaynayan suya damak zevkinize uygun olarak hazırladığınız içli köfteler dikkatlice bırakılır. Ancak burada bir püf noktaya dikkat etmek gerekir. İçli köftelerin dağılmaması için tencerenin fazla karıştırılmaması gereklidir. Köfteler, yüzeye çıkana kadar haşlanır. Yüzeye çıkan içli köfteler sudan alınır. Eğer daha lezzetine lezzet katmak isterseniz servis sırasında üzerine eritilmiş tereyağı gezdirmeniz tavsiye edilir. Aynı zamanda limon sıkarak haşlama içli köftenin lezzetini artırabilirsiniz. Öte yandan haşlanmış yöntemle yapılan bu tarif, hafifliğiyle kızartmaya göre daha sağlıklı bir alternatif olabilir.
İÇLİ KÖFTE KAÇ DAKİKA HAŞLANMALI?
İçli köftenin doğru kıvamda pişmesi için haşlama süresi oldukça önemlidir. Tuzlu kaynar suya bırakılan içli köfteler, yaklaşık olarak 7-10 dakika içinde pişer. Köftelerin suyun yüzeyine çıkması, iç harcının da tamamen ısındığını göstermektedir. Eğer köftelerinizin içinin tamamen piştiğinden emin olmak istiyorsanız, bir tanesini dikkatlice keserek kontrol edebilirsiniz.
İÇLİ KÖFTE DAĞILMAMASI İÇİN NE YAPMALI?
İçli köfte yaparken en çok rastlanan sorun köftelerin dağılmasıdır. Ancak bu durumun önüne geçebilmek için yapabileceğiniz bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki hamurun kıvamıdır. Yoğururken bulgurun iyice özdeşleşmesi için yeterince yoğrulmalı öte yandan hamura az miktarda irmik veya un ekleyerek, dağılma riskini azaltabilirsiniz.
Köfteleri haşlarken suyun kaynar olması da bir diğer önemli unsurdur. Soğuk ya da ılık suya atılan içli köfteler, hamurun çözülmesine ve dağılmasına neden olur. Suya bir miktar tuz ve birkaç damla limon suyu eklemek de içli köftelerinizin formunu korumasına yardımcı olabilir.
Son olarak ise içli köfteleri haşlamadan önce buzdolabında bir süre dinlendirmek bir püf nokta sayılabilir. Hamurun daha sıkı olması, böylece haşlama sırasında dağılmaya karşı alabileceğiniz önlemlerden biridir.