Giriş Tarihi: 23.3.2023

İşlenmiş gıda tehlikesi: Kolon kanserine yol açabilir

TÜM dünyada her yıl mart ayında yapılan "Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" etkinlikleri hakkında konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Arslan, işlenmiş gıdaların kolon kanserine yol açan etkenlerden biri olduğunu söyledi. Arslan, "Tüm dünyada en sık görülen üçüncü kanser türü olan kolorektal kanser, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık.

Ülkemizde 2020'de yıllık yeni kolorektal kanser vaka sayısı 21 bin 191 iken her yıl yaklaşık 10 bin kişi bu kanserden hayatını kaybediyor. Kansızlık, kilo kaybı dışında hastalarımızın bağırsak alışkanlıklarında değişiklik olması gibi belirtileri oluyor. Batı tipi beslenme; işlenmiş gıdalar, sucuk, pastırma, salam, sosis, içerisinde ne olduğu belli olmayan gıdalar, kolorektal kanserler ile doğrudan ilişkilidir. Bu bağırsaktaki kontrolsüz hücre çoğalmasını tetikleyebiliyor. Bir de hasta genetik yatkınlık taşıyıp kötü de besleniyorsa çok daha kolay kansere yakalanıyor" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.