Pazartesi 09.05.2011 12:15

Kaynatılmadan içilen sütlere dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, bölgede son yıllarda Brusella Hastalığı’nın alışılmadık bir şekilde artışa geçtiğini belirterek bunun en büyük nedenlerinden birinin kaynatılmadan tüketilen süt ve süt ürünlerinin olduğunu söyledi.

Hastalığın büyükbaş hayvanlar özellikle ineklerden kısmen de koyun ve keçilerden elde edilen pişmemiş sütler aracığı ile insana bulaştığını kaydeden Köksal, Brusella'nın insanda bağışıklılık sistemini etkileyen hücre içine girerek enfeksiyon yapan karaciğer ve dalakta büyüme yapan, kan hücrelerini bozan kemik ve eklem tutulması yapan bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. İftihar Köksal, "Bölgemizde son yıllarda 'Brusella Hastalığı'nın alışılmadık bir şekilde artarak ilerlediğini görüyoruz. Bu hastalık esas olarak büyükbaş hayvanlardan özellikle ineklerden kısmen de koyun ve keçilerden pişmemiş sütler aracığı ile insana bulaşarak, insanda bağışıklılık sistemini etkileyen hücre içine girerek enfeksiyon yapan karaciğer ve dalakta büyüme yapan, kan hücrelerini bozan kemik eklem tutulması yapan bir hastalık.
Bölgemizde 5-10 yıl önce çok nadir vaka görürdük. Hastalık daha çok Orta Anadolu'da, Marmara Bölgesi'nde, hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde yaygındı. Bölgemizde hemen hemen hiçe yakın vaka görürdük.
Ancak son yıllarda vakaların giderek arttığını görüyoruz. Bunun nedeni, hayvanlardan bulaşan bir hastalık olması sebebiyle önce hayvanlarda hastalık oranının artmış olduğundan şüphelenilerek bu konuda yaptığımız araştırmalarda gerçekten de bölgemize yabancı kaynaklı hayvan girişinin oldukça fazla olduğunu ve muhtemelen bulaşma yolunun bu hayvanlar olduğunu gördük. Çünkü bölgemizde beslenme alışkanlığı itibariyle süt ve süt ürünlerinin yoğun olarak tüketildiği gözlenmektedir. Bunlar gerek tereyağı gerekse peynir yapılarak tüketilmektedir.
Vatandaşlarımızla bu konuda yaptığımız görüşmede geleneksel olarak bu ürünleri elde etme yöntemi sütü kaynatmadan ılıtarak yapıldığını gözlemledik. Bütün hastalarımızın da bu süt ve süt ürünlerini kaynatmadan ısıtılarak yapılmış özellikle peynir yediğini ve bu şekilde bulaştığını da tespit etmiş olduk. Sütün kesinlikle kaynatılması lazım. Gerek peynir, gerek tereyağının bu şekilde yapılması ve çığ süt içilmemesi lazım" dedi.
HAYVANCILIK YAPAN KARADENİZ İNSANINI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE
"Memesi yara olan hayvanlar çıplak elle sağılmaması lazım" diyen Köksal, "Bunlar çok önemli. Bölgemizde romatizmal hastalıklar da çok yaygın. Bunlar genellikle havanın nemli olmasına kadınlarımızın ağır yük kaldırmasına bağlanıyor. Evet bunlarda var ama KKKA farklı olarak o da hayvanlarla bulaşan bir hastalık.
Bu hastalık ileri evresinde kemik eklem tutulumu yapıyor ve bu hastalara eğer akla gelmezse Brusella teşhisini koymak çok zordur. Böyle olunca da vakalar aklanıyor, farklı romatizma tedavileri görerek hekime ulaşması güçleşiyor. Bu ilerlemiş vakalarda hastalık kan yoluyla kalp kapaklarını tutarak veya bütün vücuda yayılarak ölümcül seyir gösterebilmektedir. Bu nedenle erken tanı çok önemli. İpucu olması bakımından hayvanların da mutlaka veteriner hekime gösterilmesi lazım.
Çünkü hayvanlarda da yavru atma hastalığı olarak bilir vatandaş, düşüklere yol açar. İnsanlara bulaştığı zaman ise kuluçka süresini tamamladıktan sonra yani yaklaşık 1 -3 haftalık kuluçka süresi vardır. Yüksek ateş, aşırı terleme, gece bir kaç defa çamaşır değiştirecek kadar aşırı terleme ile belirtilerini gösterir. Daha sonra iştahsızlık başlar ve zayıflık meydana gelir.
Hekime gittikleri zaman da ilerlemiş vakalarda karaciğer, dalakta büyüme yüksek ateş. İlerlemiş vakalarda kemik eklem tutulumu, bel kayması olarak bildiği tablolara benzeyen ağrılar ortaya çıkar. İlerlemiş vakaların tedavisi de oldukça zahmetlidir.
Erken teşhis edilen vakalarda tedavi çok kolay ama sütü kaynatmak kadar basit bir önlemde korumanın mümkün olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü bölgemizde hayvancılık oldukça yaygın, bu önlemlerin de bilinerek hareket edilmesi ve bilinçli hayvancılık yapılması süt ve süt ürünlerinin daha sağlıklı kullanılmasına zemin hazırlayacaktır" ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.