Kebapçı ve pideciye AB standardı
Dönerci, pideci ve kebapçılar yeni gıda yönetmeliğine göre, diyetisyen gibi müşterinin sağlığı için her şeyi bilecek
KALORİ SÖYLEYECEK
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SABAH'a resmi gazetede yayımlanan standartları yorumladı ve neler getireceğini anlattı: "Artık dönerci müşterisine sunduğu döneri kalori hesabıyla söyleyecek. AB standartları çevresinde geliştirilen gıda yönetmeliğinde 'Dönerci, Kebapçı ve Pideciye ürünlerini satışta güvenlik sertifikası veriliyor. Temel kural, 'kendi yemediğini başka birine sunma'. Diyetisyen nasıl insan sağlığını ön planda tutuyorsa dönerci, pideci ve kebapçı da tutacak. Etin yağını, baharatını, tuzunu bilecek. Sağlığa zarar vermeyecek. Geleneksel döner, kebap ve pide lezzetini de bozmayacak. Müşterisinin kaç kalori yemesi gerektiğini bilecek. Etin pişmesinden müşterisinin midesine ininceye kadar olan değişimden sorumlu olacak."
İYİ USTA: Ustanın iyi derecede araç, gereç ve ekipman bilgisi olacak. Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, doğrama şekilleri hakkında bilgi, ekip içinde çalışma yeteneği, el becerisi, genel turizm bilgisi, gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, hamur hazırlama bilgisi, hijyen bilgisi, iletişim yeteneği, kalori bilgisi, menü planlama bilgisi, numune alma ve saklama bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi, problem çözme yeteneği, standart reçete hazırlama bilgisi, yöresel/ulusal/uluslararası mutfaklar hakkında bilgi, yöreye ve işletmeye ait bilgi, zamanı iyi kullanma becerisi olacak, iletişim kurduğu kişilerle etkili ve güzel konuşacak.
TERMOMETRELİ DÖNERCİ: Bone, eldiven çeşitleri, fular, galoş, kep, maske kullanacak. Et termometresi olacak. Diyet bilgisi, et çeşitleri ve özellikleri bilgisi, değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak, kişisel bakım ve hijyenine dikkat edecek.
DİYET BİLECEK: Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, et çeşitleri ve özellikleri bilgisi, gıda güvenliği ile ilgili kurallar bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi olacak.
PİDECİ: Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi, standart ürün hazırlama bilgisi olacak.
Gül KİREKLO-HABER MERKEZİ/Hülya KARABAĞLI - ANKARA
EN SON HABERLER
- 1 Esenyurt’ta çöp kamyonunun çarptığı çocuk hayatını kaybetti
- 2 Kars'ta boğa dehşeti! Yaşlı adam hayatını kaybetti
- 3 Mehmed Fetihler Sultanı 14. bölüm fragmanı izle: Ya devlet başa ya kuzgun leşe! TRT 1 Mehmed Fetihler Sultanı fragmanı paylaşıldı
- 4 Şanlıurfa'da takla atan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
- 5 Şanlıurfa’da gittiği düğünde hayatını kaybetti
- 6 Hesap ödemek istemeyen müşteri kurşun yağdırdı
- 7 Bahçeköy Kemer Mahalle muhtarı Fulya Bayram, trafik kazasında hayatını kaybetti
- 8 Aksaray’da sele kapılan 2 kuzen son anda kurtarıldı
- 9 Ankara’da çarpışan iki araç dereye uçtu: 1 ölü 4 yaralı
- 10 Milli Piyango çekiliş sonuçları sorgulama ekranı: 29 Mayıs Çarşamba Milli Piyango sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir?