Giriş Tarihi: 9.1.2011

Kebapçı ve pideciye AB standardı

Dönerci, pideci ve kebapçılar yeni gıda yönetmeliğine göre, diyetisyen gibi müşterinin sağlığı için her şeyi bilecek

Avrupa Birliği'nin çalışma hayatını düzenleyen standartlarına bir yenisi daha eklendi. "Dönerci, Kebapçı ve Pideci" standartları da hazırlandı ve resmi gazetede yayımlandı. Standarda göre, dönerci, pideci ve kebapçılar kullandıkları etteki yağ miktarını, baharatları, araç, gereç ve ekipmanları çok iyi tanıyarak, bir diyetisyen gibi çalışacak. Ayrıca, standarda uymak için hem güzel konuşacak hem de güler yüzlü olacak.
KALORİ SÖYLEYECEK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SABAH'a resmi gazetede yayımlanan standartları yorumladı ve neler getireceğini anlattı: "Artık dönerci müşterisine sunduğu döneri kalori hesabıyla söyleyecek. AB standartları çevresinde geliştirilen gıda yönetmeliğinde 'Dönerci, Kebapçı ve Pideciye ürünlerini satışta güvenlik sertifikası veriliyor. Temel kural, 'kendi yemediğini başka birine sunma'. Diyetisyen nasıl insan sağlığını ön planda tutuyorsa dönerci, pideci ve kebapçı da tutacak. Etin yağını, baharatını, tuzunu bilecek. Sağlığa zarar vermeyecek. Geleneksel döner, kebap ve pide lezzetini de bozmayacak. Müşterisinin kaç kalori yemesi gerektiğini bilecek. Etin pişmesinden müşterisinin midesine ininceye kadar olan değişimden sorumlu olacak."
İYİ USTA: Ustanın iyi derecede araç, gereç ve ekipman bilgisi olacak. Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, doğrama şekilleri hakkında bilgi, ekip içinde çalışma yeteneği, el becerisi, genel turizm bilgisi, gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, hamur hazırlama bilgisi, hijyen bilgisi, iletişim yeteneği, kalori bilgisi, menü planlama bilgisi, numune alma ve saklama bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi, problem çözme yeteneği, standart reçete hazırlama bilgisi, yöresel/ulusal/uluslararası mutfaklar hakkında bilgi, yöreye ve işletmeye ait bilgi, zamanı iyi kullanma becerisi olacak, iletişim kurduğu kişilerle etkili ve güzel konuşacak.
TERMOMETRELİ DÖNERCİ: Bone, eldiven çeşitleri, fular, galoş, kep, maske kullanacak. Et termometresi olacak. Diyet bilgisi, et çeşitleri ve özellikleri bilgisi, değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak, kişisel bakım ve hijyenine dikkat edecek.
DİYET BİLECEK: Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, et çeşitleri ve özellikleri bilgisi, gıda güvenliği ile ilgili kurallar bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi olacak.
PİDECİ: Baharat çeşitleri bilgisi, diyet bilgisi, gıda güvenliği (HACCP, ISO) ile ilgili kurallar bilgisi, gramaj, porsiyon ve ölçü bilgisi, pişirme teknikleri bilgisi, standart ürün hazırlama bilgisi olacak.
Gül KİREKLO-HABER MERKEZİ/Hülya KARABAĞLI - ANKARA

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.