Kredi ve kredi kartı borcu olan vatandaşlara 48 aya kadar vade imkanı sunan borç yapılandırma başvuruları alınmaya başladı. 3.11 azami faiz oranı sunan yapılandırma kapsamında vade süresi ne kadar kısa olursa avantaj o kadar yüksek olacak. Peki, kredi borcu yapılandırma nasıl yapılır, kimler faydalanabilir? İşte kredi ve kart borcu yapılandırma şartları ile son başvuru tarihi.
KREDİ VE KART BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURULARI BAŞLADI
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılması kapsamında başvuruların başladığını duyuran kurum, 48 aya kadar vade imkânı ve yüzde 3.11 azami faiz oranı ile borçlulara nefes aldıracak bir düzenlemeyi devreye soktu. Yapılandırma kapsamına kredili mevduat hesapları da (KMH) dahil edildi.
KREDİ BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR, KİMLER FAYDALANABİLİR?
- Dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları.
- Faiz veya anapara ödemelerinde gecikme yaşayan ihtiyaç kredisi müşterileri.
- Daha önce yapılandırılmış ancak yeniden düzenlenmek istenen bireysel kredi ve kredi kartı borçluları.
Başvuruların bankalar aracılığıyla gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, "Yapılandırmadan dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı müşterileri, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi müşterileri, daha önce yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi müşterileri yararlanabilecektir." denildi.
Açıklamada, kredi kartlarının yapılandırılmasında borcun yarısı ödeninceye kadar ilgili banka tarafından kartların limitinin artırılmayacağı, ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasında ise mevcut borç bakiyesini aşacak bir kredi kullandırılmayacağı vurgulandı.
Alınan karar kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) da kredi kartı yapılandırma işlemlerine uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirlediği aktarıldı.
KREDİ VE KREDİ KARTI BORCU YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELER?
Açıklamada, BDDK'nın yeni kararının daha öncekine göre içerdiği değişikliklere ilişkin şu bilgiler verildi:
"Kredi kartı yapılandırmasında artık sadece asgari tutarı ödenmeyen değil, dönem borcu kısmen ya da tamamı ödenmeyen bireysel kartlar da yapılandırmaya konu olabilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi artık '30 günü aşan' değil, 'her türlü gecikmiş ödeme' olarak güncellendi. Hem kredi kartları hem ihtiyaç kredileri açısından; yapılandırma kapsamı, daha önce karar tarihindeki borç bakiyesiyken; artık yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi esas alınacak ve gecikmesi olmasa bile karar tarihinden önce yeniden yapılandırılan krediler tekrar yapılandırılabilecektir."