Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat!
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, vatandaşları Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda uyardı. Diyetisyen Sayın, kurban etini kavurma yapanlara tavsiyelerde bulunarak, 'Eti kavurup kızartmadan, içine kuyruk yağı ilave etmeden, az su ile düdüklü tencerede pişirin, suyunu çektirerek tüketin' dedi. Kurban bayramında asıl amacın et yemekten çok, eti paylaşmak olduğunu hatırlatan Sayın, ideal porsiyon ölçüsüne dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlattı.
Sayın, Kurban Bayramında dördüncü beyazdan uzak kalmanın kalp sağlığını koruduğunu hatırlatarak, 'Uzun yıllardır yapılan bilimsel araştırmalar, doymuş, katı-beyaz yağların Alzheimer riskini arttırdığını da söylüyor. Katı yağlardan uzak durmak, kalp krizi, Alzhiemer ve depresyon riskini azaltmada ciddi şekilde yardımcınız olacaktır' şeklinde konuştu.
DÜDÜKLÜDE KAVURMA
Uzman Diyetisyen Sayın, 'Kurban Bayramı'na özgü diğer bir öneri de kavurma konusundadır. Kavurma; etin, yüksek ısıda, içine eklenen kuyruk yağı ile birlikte kavrulmasıyla yapılır. Kavurma yani kızartma işlemi sırasında etin yüzeyinde 'Akrilamidler' meydana gelir ve bu güçlü bir kanserojendir. Kavurma sırasında etteki proteinlerin yapısı bozulur ve besleyici özelliğini kaybeder' şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı'nı kavurmasız geçiremeyenlere tavsiyede bulunan Sayın, 'Kavurmayı, iç yağsız, kuyruk yağsız, kızartıp kavurmadan, düdüklü tencerede, hafif sulu pişirin. Böylece B vitaminleri kaybı daha düşük olur, proteinlerinin yapısı korunur, kanserojen hale gelmez. Kurban eti yağsız piştiğinde, baharatlar da kullanılırsa lezzeti mutlaka yakalarsınız, çünkü tazedir' dedi.
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ikramlarda sunulan etin varsa iç yağı ve kuyruk yağlarını, tabağın kenarına ayrılmasını tavsiye ediyor. Sayın, 'Hatta gerekirse etlerinizin fazla yağını peçete ile aldırın. Sağlığınızı koruyun. Et yararlıdır, yenilmelidir, ancak doğru pişirilerek ve elbette doğru porsiyonda tüketilmelidir' dedi.
Kurban Bayramı'nın sadece yemek için değil, paylaşmak, kendinden çok, muhtaç olanları düşünmekle anlam bulduğunu söyleyen Sayın 'Aslında doğru porsiyonu bulmanın yolu, Kurban Bayramı'nın anlamını düşünmekten geçiyor' şeklinde konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Adana'da motosiklet fabrikasında yangın! Bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi; hava desteği de istendi
- 2 Yerli motor ile Türk Havacılık tarihinin irtifa rekoru! TB3 2 uçuşunu da başarıyla tamamladı
- 3 SON DAKİKA | AFAD duyurdu: Hatay'da korkutan deprem!
- 4 Türkiye’deki üniversitelilerden yabancı üniversitelilere Gazze desteği
- 5 Hataylı Kıdemli Başçavuş Mustafa Yaşar şehit oldu
- 6 Yapay zeka destekli "4. İstanbul Dijital Sanat Festivali" AKM'de sanatseverlerle buluştu
- 7 Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı! Önümüzdeki 4 güne dikkat: Sağanak, gök gürültülü sağanak…
- 8 Taksiciye kumar borcundan kanlı infaz!
- 9 Adem Murat Yücel’den Bahçeli’ye sürpriz ziyaret
- 10 Alanya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti