Adak kurbanının eti kesen kişi ve ailesi tarafından yenemez. Bu sebeple, aynı durumun Kurban Bayramı'nda kesilen et için de geçerli olup olmadığı merak ediliyor. Bu kapsamda akrabaya, anne ve babaya kurbandan pay verilir mi gibi sorular araştırma konusu oluyor. Bu kişiler aile efradı olduğundan öncelikle hane dışındaki ihtiyaç sahiplerini gözetmek gerekse de adak kurbanından farklı olarak bayramda kesilen hayvanın eti aile fertleri tarafından yenilebilir. Peki, kurban eti kimlere verilir, kime verilmez?
Kurban derisi başta olmak üzere etin diğer parçaları satılamaz; bunlardan elde edilen gelir kişisel çıkar için kullanılamaz. Zengin kişilere, özellikle de kurban kesme imkânına sahip olanlara kurban eti verilmesi uygun değildir. Paylaşımda öncelik ihtiyaç sahiplerinde olmalıdır.
Yetim, öksüz, dul, hasta, maddi imkanı düşük kimseler öncelikli tutulmalıdır.
Kurban eti; aile içinde anneye, babaya, kardeşe verilebilir. Kurban etinin dinen uygun görülen "3'te 2'lik bölümü hane dışındaki ihtiyaç sahiplerine pay edildikten sonra geriye kalanı" ev içindeki aile üyelerine veya kardeşe verilebilir. Akraba, komşu ve yakınlara, tanıdıklara kurban eti dağıtılabilir.
Sıkça yanlış anlaşılan konulardan biri de budur. Kur'an-ı Kerim'de Hacc Suresi 36. ayette şöyle buyrulmuştur:
"Yanı üstü yere yıkılınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat gösterip istemeyene, hem de fakirlere yedirin…"
Bu ayette müslüman-gayrimüslim ayrımı yapılmamış, tüm insanlara paylaşım yapılabileceği belirtilmiştir. Bu çerçevede, kurban eti gayrimüslimlere de verilebilir. Hatta bu davranış, İslam'ın hoşgörü ve paylaşma kültürünü yansıtması bakımından önemlidir.