Cumartesi 20.11.2010 11:13
Son Güncelleme: Cumartesi 20.11.2010 11:13

Kurban etleri sucuk oldu

Kayseri'de, Kurban Bayramı sonrası vatandaşların çoğu, kurban etlerini sucuk olarak değerlendirdi.

Kayseri'nin geleneksel lezzetlerinden olan sucuk ve sucuk içi yapımı Kurban bayramlarından sonra evlere taşınıyor. Kurban etlerini en iyi şekilde değerlendirerek sofralarını geleneksel lezzetlerle süslemek isteyen vatandaşlar, hazırladıkları kurban etlerini kıyma haline getirerek sucuk yapıyor.
Vatandaşlar, kendi evlerinde sucuk hazırlayabildikleri gibi, kasaplar veya bayram döneminde tezgah kuran diğer esnafa da sucuklarına yaptırabiliyor.
Baharat satıcılığı yapan Ali Eldek, sucuk ve pastırmanın anavatanı olarak bilinen Kayseri'de, fabrika üretimlerinin yanı sıra evlerde de sucuk ve pastırma yapımının yaygın olduğunu belirtti.
Özellikle Kurban bayramlarında kurban etlerinden evlerde sucuk yapıldığını ve bu durumun baharat satışlarını hissedilir derecede artırdığını kaydeden Eldek, ''Kayseri'de insanlar çoğu zaman kendi sucuklarını kendileri yapıyorlar. Özellikle Kurban bayramlarında kurban etlerinin bir kısmı sucuk yapılıyor. Sucuk yapmanın en önemli noktası ise baharattır. Bu nedenle bu günlerde baharat satışlarımız arttı'' dedi.
Sucuk yapmak istenen et miktarına göre içine katılması gerekli baharatları kendilerinin ayarladıklarını ifade eden Eldek, şu bilgileri verdi:

''Sucuğun içine katılacak baharat et miktarına göre ayarlanıyor. 10 kilo etten sucuk yapmak için 1 kilogram kırmızı biber, 1 kilogram sarımsak, 100 gram kimyon, 250 gram tuz, 100 gram karışık baharat ve 20 metre kurutulmuş bağırsak gerekiyor. Karışık baharatın içinde karabiber, tarçın, zencefil, havlucan, yenibahar ve karanfil gibi değişik baharatlar bulunur. 10 kilo et için gerekli bu baharat ve bağırsaklar için 24-28 lira harcama yapılıyor. Ayrıca 5 kilo veya 10 kilo etten sucuk yapılması için gerekli malzemeleri önceden hazırlayarak da paketler halinde satışa sunuyoruz.''
Kurban etlerinden sucuk yapmak isteyen vatandaşlar, etin kilosunu 50 kuruştan çektirerek kıyma haline getiriyor. Baharat karıştırılacak sucuk içi haline getirilen kıymalar ise kilosu 1,5 liradan bağırsaklara doldurulabiliyor.
Bağırsaklara doldurulan sucuklar, uygun ortamlarda bir süre kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor. İsteğe göre, baharatlanan kıyma bağırsaklara doldurulmadan sucuk işi olarak da tüketilebiliyor.
KASAPLARDAN TEPKİ

Öte yandan Kasaplar Odası Başkanı Adnan Aydın, Kurban Bayramı döneminde et çekmek ve sucuk yapmak için kurulan seyyar tezgahlara tepki gösterdi.
Et çekimi veya sucuk doldurma işleminin kasaplarda hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

''Kurban bayramı döneminde, sokak aralarında et çekme tezgahları kuruluyor. Bakkallar, manavlar veya tuhafiyeciler gibi bu işle hiç alakası olmayanlar tezgah açıyor. Hatta bazı vatandaşlar evlerinin önünde tezgah kurarak bu işe soyunuyor. Sokak aralarında et çekilip sucuk doldurularak insanların sağlığı ile oynanıyor. Ayrıca, vergi vermeyen bu fırsatçılar haksız rekabete de yol açıyor. Et çekimi ve sucuk doldurma işlemlerinin işinin ehli olan kasaplarda hijyenik ortamlarda yapılması gerekiyor.''

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.