Cuma 19.10.2012 13:37

Kurbanı keserken sağlınızdan olmayın

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, ''Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli'' dedi.

İlgü, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl Kurban Bayramı'nda 650 bin büyükbaş, yaklaşık 2 milyon da küçükbaş hayvanın kesildiğini söyledi.
Kurban Bayramı'nda kurbanlık seçiminin halk sağlığını etkileyebileceği için sağlıksız hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini belirten İlgü, kurban alırken kulak küpesi olan hayvanların tercih edilmesini önerdi.
İlgü, kurbanlık için tercih edilecek hayvanların pis kokulu, ishal ve tüylerinin mat olmaması gerektiğini dile getirerek, ''Kurbanlıklarda kesim öncesi ve sonrası yapılan kontrol, yaygın olarak görülen tüberküloz, brusella, kist ve şarbon gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların tespiti açısından son derece önemli'' diye konuştu.
Halk sağlığını tehdit eden hastalıkların yüzde 60'ının hayvansal kökenli olduğunu vurgulayan İlgü, vatandaşlara veteriner kontrolünün yapıldığı yerlerden kurbanlık almalarını tavsiye etti. İlgü, kurbanlık seçerken hayvanların özellikle diş ve tırnaklarına bakıldığına dikkati çekerek, bu uygulamanın geçmişten gelen bir yöntem olduğunu ifade etti.
"KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİDİR"
Sadece diş, tırnak ve boynuzuna bakarak kurbanlık seçilmemesi gerektiğini anlatan İlgü, şunları söyledi:
''Vatandaşlarımız genellikle hayvanın süt dişinin düştüğünü gördüğünde, o hayvanı kurbanlık olarak belirliyorlar. Bilimsel olarak da 1 yaşındaki hayvanın birinci kesici ön dişi düşer. Bu da olgunlaşmak için bir kriter olarak görülür. Aslında en uygun seçim, boynuzdan, tırnaktan ve dişten değil, büyükbaş hayvan erginliğe eriştiğinde yani gelişim ortalamasında yüzde yetmiş gibi bir ağırlığa ulaştığında kesilebilir. Bu da gösteriyor ki 1,5 yaşa yaklaşmış hayvan kurban edilebilir. Küçükbaşta ise 1 yaşını geçmiş hayvan kurban edilmeye müsait duruma gelmiş sayılır.''
Kesim sonrası etlerin hemen parçalanmaması ve üst üste yığılmaması gerektiğini vurgulayan İlgü, üst üste yığılan etlerin kısa zamanda bozulduğunu kaydetti.
İlgü, etler kesildikten sonra soğuk hava deposu gibi yerde bırakılmasının önemine değinerek, ''Etin soğuması tüketim açısından önemlidir. Eğer kesimhanede etlerin konulacağı bir yer yoksa etler evde soğuk bir ortamda işlem yapılmak için bekletilebilir. Ayrıca etler buzdolabında 5-6 gün dayanabilir. Etler uzun zaman zarfı içerisinde tüketilecekse derin dondurucuda eksi 18 derece ve üzerinde saklanmalıdır'' ifadesini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.