2025 LGS sınavı 15 Haziran'da yapıldı, sonuçlar ise 11 Temmuz'da açıklanacak. Tercih süreci 14 Temmuz'da başlayacak. Öğrenciler, liselere "Merkezi" ve "Yerel" yerleştirme sistemleriyle yerleştirilecek. Peki bu sistemler nasıl çalışıyor? İşte tercih sürecine dair öne çıkanlar…
Merkezi Yerleştirme Nedir?
Merkezi Yerleştirme, LGS puanıyla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve Anadolu teknik programlarına yapılan yerleştirmedir. Öğrenciler, bu okullara sınav puanlarına göre yerleştirilir.
Merkezi Yerleştirme Şartları:
Yerleştirme, sınav puanı üstünlüğüne göre ve tercih sırasına bağlı olarak yapılır.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremi nedeniyle bazı illerdeki öğrenciler için ek kontenjanlar açılmıştır.
Puan eşitliği durumunda; Okul Başarı Puanı, 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları, devamsızlık durumu, tercih önceliği ve öğrencinin yaşı gibi kriterler dikkate alınır.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrenciler için yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmaz.
Yerel Yerleştirme Nedir?
Yerel Yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresine göre yapılan lise yerleştirme sistemidir. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği kontenjanlar doğrultusunda yapılır. Bu sistemde, öğrencinin akademik başarısı ve devamsızlık durumu da göz önünde bulundurulur.
Yerel Yerleştirme Kriterleri:
Öğrencinin ikamet adresi
Okul başarı puanı (6, 7 ve 8. sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarının ortalaması)
8.sınıftaki özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı