Cuma 08.02.2013

Mikrodalga, anne sütünü 'öldürüyor'

Alman uzmanlar dondurulmuş anne sütünü mikrodalgada ısıtmanın, bu mucizevi gıdadaki besin değerlerini öldürdüğü uyarısını yaptı. İdeal olan, yavaş yavaş buzdolabında çözülmesi

Uzmanlar uyarıyor: Dondurulmuş anne sütünü mikrodalgada ısıtmayın, anne sütünün kalitesini düşürüyor. Almanya'daki "Gesund ins Leben" adlı sağlıklı yaşam ağından beslenme uzmanı Anke Weissenborn, dondurulmuş anne sütünün 24 saat boyunca dikkatle ve yavaş yavaş buzdolabında çözülmesini öneriyor. Anne sütünün mikrodalga fırında ısıtılmaması gerektiğini kaydeden uzman, sütün mikrodalgada eşit oranda ısınmadığını ve sütün kalitesinin de düştüğünü belirtiyor. Weissenborn, çözülen sütün akan ılık su altında ya da bir kapta içilebilirlik derecesine kadar ısıtılmasını tavsiye ediyor. İçilebilirlik derecesi de tıpkı vücut ısısı gibi 37 derece. Sütün çözüldükten sonra 12 saat içinde tüketilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğini ifade eden Weissenborn, "Geri kalanı ise atılmalı" diyor. Zira kalan sütte bebeğe zarar verecek bakterilerin oluşması çok mümkün.
DNA YAPISI BOZULABİLİR
Prof. Dr. Hilal Mocan (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
Mikrodalgayı bebeğin hiçbir yiyeceği için kullandırtmıyoruz. Mikrodalgada moleküler parçalanma olabiliyor. Yiyecek ve içeceklerin DNA yapısı bozulabilir. Anne sütünde fonksiyonel hücreler var, bunların fonksiyonlarını bozabilir. Bebek büyüsün, gelişsin diye anne sütü veriyoruz. Anne sütü mucizevidir ama mikrodalgada bu özelliğini kaybeder. Ailelere, sütün buzdolabında kendi kendine çözülmesini beklemelerini ya da ılık suyun içerisinde biraz daha ısınmasını öneriyorum.
MİKRODALGAYI ASLA ÖNERMEYİZ
Prof. Dr. Gülbin Gökçay (İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi):
Biz genelde bebek beslenmesinde mikrodalgayı hiç önermeyiz. Isı eşit şekilde dağıtmadığı için bebeğin ağzında yanmalara sebep olabilir. Yanıklara yol açtığına ilişkin vaka bildirimleri de var. Sütün içinde mikrop üremesini engelleyen maddeler var. Bunların bir kısmı ısıyla birlikte azalabilir. Hiçbir besinin kavanoz maması da ev yemeği de mikrodalgada ısıtılmasını önermiyoruz. Ani ısı yüksek ısı ile karşılaşmak besinin besleyici değerinde de azalmaya yol açar. Süt oda sıcaklığında ısıtılabilir.
SÜTTEKİ VİTAMİNLER KAYBOLUR
Prof. Dr. Yonca Tabak (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
Yemek ısıtmakta sıklıkla kullanılan mikrodalga fırınlar anne sütünü ısıtmada kesinlikle kullanılmamalı. Mikrodalga fırınların gıdayı aniden 72-98 derece sıcaklığa getirir. Bu kadar hızla yüksek ısıya çıkıldığında anne sütü içindeki birçok besleyici protein yapı değiştirir. Yapısı değişen bu proteinler bebek için zararlı olur. Anne sütü içindeki birçok vitamin örneğin C vitamini bu sıcaklıklarda kaybolur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.