Paraf Nedir, Nasıl Atılır? Paraf Atmak Ne Demek, İmza ile Farkı Ne?
Paraf atma işlemi son dönemde devlet daireleri gibi kurumlarda sıklıkla karşımıza çıktığından birçok vatandaş paraf nedir? Sorusunun yanıtını araştırmaktadır. İmza yerine paraf atarak bazı işlemler halledilmektedir. Hal böyle olunca da paraf atmanın imza yerine geçip geçmediği merak edilmektedir. Peki, paraf nedir? Paraf nasıl atılır, imza yerine geçer mi? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Genellikle evrak işleri ile meşgul olan, onay ve makamı bulunan, aynı zamanda da imza yetkisi bulunan personel ve memurlar paraf atmak durumunda kalabilirler. Bunun yanı sıra devlet dairesinde ya da özel şirketlerde vatandaşların bazı işlemlerinin yürütülebilmesi adına belgelerine paraf attırmaları gerekebilir. Paraf ve imza hem birbirinden ayrı bir görünüme sahiptir hem de sorumluluk açısından birbirinden farklıdır. Bu bağlamda, paraf ve imzanın sorumluluklarının önemli ölçüde bir farka sahip olduğu belirtilebilir. Yani imzanın parafa göre büyük sorumlulukları mevcuttur.
PARAF NEDİR?
Paraf atmak ne demek merak edilen konular arasındadır. Paraf atmak çoğunlukla evrak işleri ile uğraşanlar arasında kullanılmaktadır. Özellikle memur ve öğretmenler bazı işlemleri onaylamak için paraf atma durumunda kalırlar.
PARAF NASIL ATILIR?
Paraf, imza yetkisi bulunmayan resmi kurumlarda görevli kişilerin sıklıkla attıkları bir işarettir. Onaylanması gereken bazı evraklara isim veya soy isimlerinin baş harfi ile işaret koyarlar. Paraf işareti "Gördüm, Onaylıyorum" anlamını taşır. Genellikle öğretmenler sınav kağıtlarını okuduktan sonra kağıdın altına imza yerine paraf atmayı tercih edebilirler. Bu şekilde sınav kağıdını okuduklarını onaylamış olduklarını gösterirler. Aynı şekilde banka çalışanları bazı sözleşmelerin altında paraf atarak onayladıklarını belirtirler. Böylelikle paraf nereye atılır sorusunun cevabını da vermiş olduk şimdi ise paraf imza yerine geçer mi konusuna değinelim.
PARAF İMZA YERİNE GEÇER Mİ?
Paraf resmi açıdan kabul görmez ve hukuki sorumluluğu bulunmaz, ancak imza hukuki bir sorumluluk taşımaktadır. Paraf yalnızca gördüm, okudum, onaylıyorum anlamlarını taşır, imza ise kişinin kendine has olduğundan imza atılan belgelerde sorun çıkmaması adına belgenin detaylı bir şekilde okunması ve imza atılması gerekir.
İmza ticarette, evraklarda ve resmi tüm işlemlerde kullanılmaktadır. Paraf atmanın herhangi bir zorunluluğu bulunmazken, imza sorumluluk taşıyan tüm işlemlerde atılmaktadır. Paraf yalnızca adınızın ve soyadınızın baş harfleri ile meydana gelir. Yani sizin yerinize başkasının atma ihtimali bulunur. Ancak imza söz konusu olduğunda durumlar ciddi noktalara taşınır.
EN SON HABERLER
- 1 Son dakika | Teröristbaşı Abdullah Öcalan'dan 'silahları bırakın' çağrısı! İmralı'dan 7 dakikalık görüntülü mesaj
- 2 SON DAKİKA | İBB'ye yönelik yolsuzluk operasyonunda yeni gözaltılar! Aralarında iş insanları da var...
- 3 Van Kültür Yolu Festivali başlıyor
- 4 Evrim Atış'tan 7 yıldır haber yok! Gizemli kayboluşunda 2556. gün! Tokat'ta ailenin feryadı dinmiyor...
- 5 LGS SONUÇLARI SORGULAMA MEB EKRANI! 2025 LGS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı?
- 6 Kadıköy'de alacak verecek kavgasında kan aktı: 2 kişi yaralı
- 7 Türkiye'nin en zeki şehirleri belli oldu! 81 ilin IQ seviyesine göre en zeki şehirler hangisi? İşte, o liste...
- 8 SON DAKİKA: İstanbul'da aşırı sıcak alarmı! Hissedilen 45 derece olacak! Meteoroloji uyardı!
- 9 İstanbul’da DEAŞ ve YTS operasyonu: 8 gözaltı
- 10 Mezuniyet dönüşü kahreden son... Ters yön faciası: 1 ölü, 1 yaralı