Perşembe 29.07.2010 12:15
Son Güncelleme: Perşembe 29.07.2010 12:20

Ağız kokusundan korunabilirsiniz

Adıyaman'da şifalı bitkiler satışı yapan bir işletmeci, Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusunun nedenlerini ve korunma yollarını açıkladı.

Aktarlar, yaklaşan Ramazan ayında vücut dengesini koruyabilmek için çalışmalara başladı. Yetkin Şifalı Bitkiler ve Baharat Dünyası işletme sahibi Ercan Yetkin, 11 ayın sultanı Ramazan ayında ağız kokusundan şikayetçi olan kişilere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Ramazan ayında ağız kokusunun toplumun en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Aktar Yetkin, ağız kokusunun sebeplerini şu şekilde sıraladı, "Karaciğer yetmezliği, özellikle akciğer ve sinüs kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı (diyabet), aseton kokusu, böbrek yetmezliği, metabolizma bozukları bu tür sendromlardan kaynaklanabilir.
Çürümüş dişlerimiz, eskimiş köprü dişlerimiz, batık ve gömük dişlerimiz, diş eti çekilmesi, diş eti kanamaları, diş köklerinde oluşan iltihap sebeplerden birkaçı olabilir. Vücudumuzda dilaltı, çene altı ve kulak arkası olmak üzere üç yerde tükürük bezi vardır. Dilaltındaki her zaman çalışırken diğerleri ağza besin girdiği zaman çalışır. Ramazan ayında günün büyük bölümünde besin almadığımız için ağızda kuruluk olur ve bakteri üremesine uygun bir ortam oluşur. Ağız kokusuna yol açan başlıca sebeplerdir."
Yetkin, ağız kokusundan korunmanın yollarını da şu şekilde özetledi, "Sağlıklı ve sorunsuz bir Ramazan geçirmek için diş bakımına her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Yemek yedikten sonra ağızda asidik bir ortam oluşur. Ağız içinin nötr olması lazımdır. Diş macunları bazik özellik gösterir bunun için sahurdan sonra hemen yatmadan ve iftardan sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Aksi takdirde ağızdaki yemek kalıntıları çok sayıda bakteri üremesine neden olur. Bakteri üredikçe diş çürümesi ve ağız
kokusu artar.
Gömük sorunlu dişler çekilmelidir. Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapmalıyız. Çünkü; kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir. Biz ağız kokularına bitkisel önerilerde bulunuyoruz. Örneğin; kekik çayı içmek ya da kekik suyu ile gargara yapmak ağızdaki iltihabı giderir ve diş eti çekilmesine fayda sağlar. Papatya çayı, zencefil, sarı kantaron, çörek otu ağız sağlığına faydalıdır. Karanfil, kakule çayı, öğütülmüş mazı, portakal yağı, fındık yağı diş ağrılarını gidermeye, diş etlerini kuvvetlendirmeye, mikropları öldürmeye yardımcı olur. Fıstık sakızı mide, karaciğer, akciğer, böbrek ya da diş etinin ağızda yapabileceği bütün sendromlara iyi gelir."
Yetkin ayrıca, bu bilgilerin tavsiye niteliğinde olduğunu, reçete ya da tedavi şeklini değiştirmeye yönelik olmadığını sözlerine ekledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.