Son Güncelleme: Pazartesi 21.12.2009 18:16
Sıcak çay kanser riskini artırıyor
Yemek borusu kanserlerinin, tedavi edilmemesi halinde ölümcül bir etkiye sahip olabileceğini kaydeden Op. Dr. H. Volkan Kara, çok sıcak sıvı tüketiminin sakıncalarını dile getirdi.
Yemek borusu kanserine çay gibi sıcak içeceklerin yanı sıra aşırı alkol, sigara, nitrat, nitrit, uyuşturucu kullanımı, salamura yiyeceklerdeki mantar toksinlerin de sebep olacağını belirten Dr. Kara, "Günümüzdeki birçok kanser türü gibi yemek borusu kanseri de çevresel etkenlerle yakından ilişkilidir. Bunların başında sigara içmek yer alır. Özellikle alkol kullanımı ve aşırı sıcak içecekler de bu oranı daha fazla artırıyor. Sık ve aşırı sıcak sıvı tüketimini en uygun seviyeye indirmemiz lazım." dedi.
Çayı ve kahveyi 70 dereceden sıcak içmenin kanser riskini 8 kat artırdığını vurgulayan Dr. Kara, "Çayı ve kahveyi çok sıcak içmeyin. Sıcak içeceklerin yeterince soğumasını bekleyerek, yemek borusu kanserlerinde ciddi azalma sağlayabilirsiniz." diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Meteoroloji'den son dakika hava durumu uyarısı! İstanbul dahil birçok il için alarm verildi: Kuvvetli geliyor
- 2 Küçükçekmece'de yeğenini öldüren amca tutuklandı!
- 3 Ankara'da gök gürültülü sağanak etkili oldu
- 4 Kadıköy'de deniz taksi ile kanonun feci kazası! Bir kadının ayağı koptu
- 5 Balıkesir'de feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı
- 6 Gökten yağan şifa: Faydalarını duyan topluyor! Nisan yağmuru bakın nelere iyi geliyor…
- 7 Seydikemer’de kaza: Otomobil takla attı: 1 ölü
- 8 SON DAKİKA | Korhan Berzeg gizemiyle ilgili flaş gelişme: DNA'sı kızıyla eşleşti...
- 9 Yaşımız ilerledikçe sesimiz neden daha yaşlı çıkar? Meğer ardındaki neden oymuş...
- 10 İBB’nin açtığı çukurda boğularak öldü! 5 yaşındaki Edanur Gezer'in acı sonu!