Çarşamba 06.03.2014
Son Güncelleme: Çarşamba 05.03.2014

Silah tutan eller ekmek peşinde

Kimi alacak-verecek davasından, kimi namus cinayetinden hüküm giymiş... Bir zamanlar silah tuttukları elleriyle şimdi üretim yapan Edirne Açık Cezaevi'ndeki 460 hükümlü, geleceğe umutla bakıyor

Cinayet, gasp, hırsızlık ve yağma suçlarından hüküm giyen mahkûmlar, hikâyelerini, pişmanlıklarını ve gelecek hayallerini SABAH'la paylaştı. Kimi bir alacak-verecek davasından kimi namus cinayetinden hüküm giymiş. Bir anlık öfkelerinin kurbanı olan hükümlülerin çoğu sabretmeyi, hoşgörüyü cezaevinde öğrenmiş. Yıllarını parmaklıklar ardında geçiren hükümlüler hoşgörünün yanı sıra alın teriyle de cezaevinde tanışmış. Edirne Açık Cezaevi'nde meslek eğitimi verilen 460 hükümlü bir zamanlar silah tuttukları elleriyle şimdi üretim yapıyor. Büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinden bilgisayar operatörlüğüne; arı yetiştiriciliğinden hediyelik eşya yapımına; kuaförlükten sebze ve meyve yetiştiriciliğine kadar toplam 16 iş kolunda faaliyet gösteren hükümlüler ayda 120 ile 200 TL arasında kazanç elde ediyorlar. Tamamı sigortalı olan hükümlülerin ürettikleri şehir halkı tarafından da oldukça rağbet görüyor. Edirne'de pazarcılara "Kıvırcık salatalar nereden?" diye sorduğunuzda verilen yanıt "Cezaevinden" oluyor.
4 YILLIK FAKÜLTE OKUYAN VAR
4 bin 84 dönüm arazi üzerine kurulu infaz kurumunda jandarma yok. İnfaz koruma memurları ile hükümlüler arasındaki ilişki yılların eskitemediği arkadaşlıklar gibi. Hükümlüler, dertlerini, sıkıntılarını, cezaevi yönetimi ile paylaştıklarını ifade ediyorlar. Sabah 06.30'da kalkıp, kahvaltı ve sayımdan sonra işe başlıyorlar. Kurumda okuma yazma bilmeyenler de var, Trakya Üniversitesi ve Açıköğretim'de okuyanlar da. 4 yıllık fakültede okuyan 4 hükümlü var. Okuma-yazma bilmeyenlere hızla okuma yazma öğretiliyor ve ilkokul diploması almaları için imkan sağlanıyor. Kurum kütüphanesinde bulunan 2 bin 360 kitap hükümlülere ışık olmuş. Dışarıdayken eline kitap almayanlar, burada "Kitap kurdu" olduklarını söylüyor. Yılda 4 kez, yol dahil 7 gün izin hakları var.
ETTE MARKA OLDULAR
PATENT Enstitüsü'nden 2005'te EDAC adıyla patent alarak et, kıyma, yumurta ve pirinç üretiminin yanı sıra meyve, sebze üretimi yapan tesislere, bir yenisi eklendi. Trakya Kalkınma Ajansının desteği ile 320 bin liraya kurulan ve hükümlülerin çalıştığı et işleme tesisinde, kavurma, sucuk, kıyma üretimi yapılıyor. Gıda üretiminde markalaşmaya gittiklerini belirten Cezaevi Müdürü Aslan, "Yılda 120 bin kilo et, 30 bin kilo sucuk, 16 bin kilo kavurma 500 kilo tava ciğeri üretimi planlıyoruz" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.