Uzay Yolu'ndaki çılgın Türklerin seyir defteri
Uzay Yolu yeniden vizyonda. SABAH, Hollywood'dan önce çekilen Turist Ömer Uzay Yolunda'nın senaristi ve Atılgan'ın ünlü doktoru Leonard Mccoy'un sesi Ferdi Merter'in seyir defterine düştüğü notları yayınlıyor!
UZAY YOLU'NDAKİ DOSTLUK ÇOK SEVİLDİ: "Uzay Yolu dizisi hem dünyada hem de Türkiye'de çok sevildi. Bunun da en önemli nedeni Atılgan'ın personeli arasında yaşanan dostluktu. Özellikle Kaptan Kirk, Mr. Spock, Scotty ve Dr. Mccoy arasında yaşanan hafif esprili dostluğa insanlar kendini kaptırıyordu. Diziyi seslendirenler olarak bizler arasında da benzer bir dostluk yaşanıyordu zaten."
TURİST ÖMER'İ İŞİN İÇİNE KATALIM DEDİM: "Hulki Saner çağırdı beni ve 'Uzay Yolu'nu film yapalım mı?' dedi. 'Bire bir yaparsak olmaz" dedim. Dizideki tekniği bizim yakalamamızın zor olduğunu anlattım. Daha önce Tarzan, Superman Türk sinemasına adapte edildi ve taklit gibi durdu. "Ama işin içine Turist Ömer'i sokarsak olur bu iş" dedim. Hulki Saner'in aklına yattı ve bana senaryoyu yazmamı söyledi. Ben Uzay Yolu'nun bölümülerini tekrar izleyip, senaryoyu yazdım, resimlerini çıkardım ve Turist Ömer'i de maceranın içine kattım. Tabii Uzay Yolu'ndaki esprileri de biraz yerlileştirdim. Mesela her şeyi bilen bir bilgisayar var ama Turist Ömer'in bir sorusuna cevap veremiyor, bozuluyor gibi... Çünkü teknolojiyle, makineyle bizim toplumumuz ilişkisi biraz öyledir."
MR. SPOCK'IN KAŞLARI SORUN OLDU: "Bizim derdimiz bir Uzay Yolu yapmak, daha doğrusu bir bilim kurgu çekmek değildi. Filmi absürd komedi olarak tasarladık. Bunun için seyirciyi hep o Turist Ömer esprisinin içerisinde tutmaya çalıştık. Lakin rahmetli Erol'u (Amaç) Mr. Spock'ı oynamaya biraz zor ikna ettik. Takma kulak takmaya, saçını filmdeki gibi kestirmeye razı geldi ama kaşlarını aldırmak istemedi. 'Yapmam da yapmam ben Beyoğlu'na nasıl çıkarım?' diye diretti, ayrıca kendisiyle gırgır geçeceğimizi biliyordu. Ama ikna ettik ve sonra da gırgır geçtik. İnanılmaz keyifli bir setti."
ATILGAN'I, NAÇİZANE BEN TASARLADIM: "Hulki Saner, filmde dizide karakterleri seslendirenler oynasın' dedi. Ben McCoy'u, Erol Amaç Mr. Spock'ı oynadı, Kaptan Kirk'ü seslendiren Oytun Şanal arkadaşımız, filmin çekimleri tiyatro oyunuyla çakışınca Kirk'ü oynayamadı onun yerine Cemil Şahbaz oynadı. Fakat Kirk'ü yine Oytun seslendirdi. Filmi İstanbul ve Efes'te çektik. Atılgan'ın iç dekorasyonunu naçizane ben tasarladım. Kostümler için çizimler yapmıştım. Bir kumaş fabrikasına gidip kumaş aldım ve o kıyafetleri tek tek diktirdim. Atılgan'da geçen sahneleri İstanbul'daki Ant Stüdyosu'nda, Atılgan'ın dışındaki sahnelerin bir bölümünü Halkalı'da diğer bir bölümünü de Efes'te çektik. Emeğim çok büyüktür bu filmde."
SEYİRCİ ÇOK SEVDİ: "Film gösterime girince öyle büyük ilgi gördü ki, inanamazsınız. Sürekli filmin gösterimlerine katılıyorduk, söyleşiler yapıyorduk. Zaten bugün bile hâlâ izleniyor film. Keyifli bir film yaptığımızı düşünüyorum. Mesela Cem Yılmaz G.O.R.A.'dan sonra verdiği söyleşide bu filmden etkilendiğini söylemişti. Bu bizim için onur vericiydi."
KELLEY ÖLÜNCE MCCOY HAYATIMDAN ÇIKTI: "McCoy hayatımda hep oldu. O, sevecen, arkadaş canlısı, Mr. Spock'a karşı hınzırlığı da elden bırakmayan bir karakterdi. Onu, Uzay Yolu dizisi ve filmlerinde hep seslendirdim. Benim sesimle özdeşleşti. Ne zaman McCoy'u canlandıran DeForest Kelley öldü, o zaman McCoy da hayatımdan çıktı."
BARIŞIN VE DOSTLUĞUN ALTINI Çİ- ZİYORDU: "Uzay Yolu, barışa, dostluğa ve farklılıkların bir arada yaşamasına vurgu yapıyordu. Mesela sonraları ortaya çıkan Yıldız Savaşları'na (Star Wars) ısınamadım. Çünkü daha çok savaş öne çıkar o seride. Dikkat ederseniz, filmde robotlar dahi savaşır.
EN SON HABERLER
- 1 Polise direnip yakınları tarafından kaçırılmıştı! 89 suç kaydı olan şahıs dron destekli operasyonla kıskıvrak yakalandı
- 2 Aileler arasında silahlı kavga: 7 yaralı
- 3 Gaziosmanpaşa'da 15 katlı binada yangın: Ekiplerin müdahalesi sürüyor!
- 4 Kağıthane'de aynı kuyumcuya 2 ayda ikinci saldırı! 15 yaşındaki saldırgan 15 dakikada kıskıvrak yakalandı: Dehşet anları kamerada
- 5 SON DAKİKA! İBB'den 94 milyonluk 'tatlı' skandalı! Sayıştay ifşa etti! İhaleyi 4 katına tek personelli şirkete vermişler
- 6 Bolu'da zincirleme kazada 7 araç birbirine girdi: O anlar kameraya anbean yansıdı
- 7 TOKİ kiralık konut kurası ne zaman çekilecek? İstanbul'da 1.071 konut için hak sahipleri bekleniyor!
- 8 Galatasaray Şampiyonlar Ligi maç takvimi: Galatasaray Aston Villa maçı ne zaman, saat kaçta?
- 9 Lastik faciası! 2 ölü, 2 ağır yaralı
- 10 Dünyanın en güçlü orduları 2026 listesi açıklandı: Türkiye kaç dev ülkeyi geride bıraktı?