Pazartesi 02.01.2017 18:58
Son Güncelleme: Pazartesi 02.01.2017 19:00

Yeni çipli kimlik kartı başvuruları ve randevu alma nasıl yapılır? Yeni çipli kimliklerinizi ne zaman alabilirsiniz?

Yeni çipli kimlik randevu işlemleri nasıl yapılacak? Yeni çipli kimlik ücretleri ne kadar? Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınıyor. Vatandaşlar, online randevu sistemiyle Nüfus Müdürlüğü dairelerinde sıra beklemeden kimlik kartı başvurusu yapabilirken, işlem için gerekli tüm detayları “https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/” adresinde öğrenebilecek.

Çipli kimlik kartlarına başvurular, bugün itibariyle tüm illerde alınmaya başlandı. Vatandaşlar, çipli kimlik kartlarını almak için nüfus müdürlüklerine akın etti. Çipli kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin bulunması yeterli olacak.

ÇİPLİ KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR

Vatandaşlar, online randevu sistemiyle Nüfus Müdürlüğü dairelerinde sıra beklemeden kimlik kartı başvurusu yapabilirken, işlem için gerekli tüm detayları "ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" adresinde öğrenebilecek. Kimliklerin ücretleri ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir.

YENİ KİMLİK RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İNTERNETTEN RANDEVU ALINABİLİYOR

Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabilecek. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları "Gezici Kayıt Terminalleri" ile alınacak. Bu işlemlerin sonunda, başvuru sahibine, başvuru sırasında verdiği bilgiler bilgisayar ekranında gösterilecek. Kimlik bilgilerinde bir yanlışlık olmaması halinde başvuru alma işlemi tamamlanacak ve "başvuru belgesi"nin dökümü iki kopya alınarak, bir kopyası başvuran kişiye verilecek.

Kimlik kartının teslimi için başvuruda bulunan kişiye sistemde yer alan adres bilgisi kontrol ettirilecek. Vatandaşlar kartın farklı bir adrese teslim edilmesini istiyorsa teslim yeri değiştirilebilecek. Ayrıca kişinin kartını posta ile teslim alamaması durumunda teslim edilmesini istediği bir ilçe nüfus müdürlüğünü de başvuru sırasında belirtmesi istenecek. Başvuru sahibi ayrıca kimlik kartını kendisi dışında teslim alabilecek kişiyi de yazılı muvafakatı ile belirleyebilecek.

ÇİPLİ KİMLİK İÇİN NE GEREKİYOR?

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin bulunması yeterli olacak.

Çipli kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürerken, kartlarla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen 50'den fazla işletme, Türki·ye Bi·li·msel ve Teknoloji·k Araştırma Kurumuna başvurarak personeline eğitim aldırdı. Bazı kurumlar da çipli kimliklerle hizmet verebilecek altyapıları kullanmaya başladı.Vatandaşlar yoğunluktan dolayı siteye ulaşamazken tepkilerini sosyal meydadan dile getirdi.

PIN VE PUK KODU

Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla PIN ve PIN bloke edildiğinde blokeyi kaldıracak PUK bilgilerini içeren PIN zarfı teslim edilecek.

Kart sahipleri, ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSK'lardan PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemlerini gerçekleştirebilecek.

On beş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacak. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartlarına basılabilecek. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları, anne, baba ya da vasilerine, bunların bulunmaması halinde büyükanne, büyükbaba veya ergin kardeşlerine, bunların da bulunmaması halinde çocukları yanlarında bulunduranlara veya vekaletname ibraz eden kişilere teslim edilecek. Boşanan çiftlerin çocuklarının kimlik kartlarını veli, vasi veya ilgili kanun maddesi gereğince bildirimle yükümlü kılınan kişiler teslim alabilecek.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI KAÇ LİRA?

Kimlik kartı ücretleri, 21 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği" uyarınca 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenenler için 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlendi.

ÇİPLİ KİMLİK KARTLARININ KULLANIM ALANLARI

Kimlik kartı ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda kolay erişim sağlayacak. Böylelikle vatandaşlar, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanacak. Kart sahibi, kartta yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini gerçekleştirebilecek. Vatandaş, sahip olduğu kartın üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi elektronik imzasını da atabilecek. Ancak vatandaşların, kimlik kartı üzerindeki temaslı yongada bulunan elektronik imza özelliğini kullanmak istediği takdirde e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı'ndan (ESHS) elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletmesi gerekecek.

Ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgileri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standardına uygun olan kart, arka yüzündeki "MRZ" alanı ve temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde kart geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek olan kimlik kartları ile sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyetlerinin büyük oranda azaltılması planlanıyor. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişim sağlanabilecekken, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde bürokrasi azaltılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar asgariye inecek.


KARTIN ÖZELLİKLERİ

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak polikarbon materyalden oluşan yeni kimlik kartları, 10 yıl boyunca kullanılacak. Temaslı ve temassız yonga içeren, uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlandı.

Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacak. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacak. Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişiye talebi halinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi verilecek.

Samsun'da TC Kimlik Kartı için müracaatlar bugün başladı.
Geçen aylarda bazı pilot bölgelerde dağıtımına başlanan yeni kimlik kartlarının bugün itibariyle tüm yurtta olduğu gibi Samsun'da da dağıtımına başlandı. Vatandaşların sıra beklememesi için internet üzerinden e-kimlik randevu ve Alo 199 Nüfus Çağrı merkezinden randevu alınması gerekiyor.


Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "2017 yılı başından itibaren Türkiye genelinde TC Kimlik Kartı başvuru ve dağıtımına başlandı. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreç içerisinde kimlik kartlarının tüm vatandaşlarımıza dağıtılması planlanmaktadır. İlk defa kimlik kartı başvurusunda, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı ve basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır. Kimlik kartı başvuru randevusu yerleşim yeri adresine bakılmaksızın her il ve ilçeden alınabilecektir. Vatandaşların başvuru sırasında kimlik kartını kendisi dışında alacak kişiyi belirlemesi halinde kimlik kartı belirlenen kişiye teslim edilecektir. Bu durumda talepte bulunan kişi ile kimlik kartını teslim alacak kişi arasında soy bağı bulunması şartı aranmayacaktır" denildi.
15 yaşını tamamlayanlar
15 yaşını tamamlayanların biyometrik verisi alınacağından dolayı kişilerin şahsen başvuru yapması gerektiği belirtilen açıklamada, "15 yaşını tamamlayan kişilere kimlik kartı düzenlemesinde talep belgesine ve imza formuna imzaları alınacak ve kimlik kartları kendilerine teslim edilebilecektir. Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem sol içi alınacak. 15 yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl olacak. 2017 yılı kimlik kartı bedeli, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için de 32 TL olacak. Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı üzerindeki şifreler iptal edilecektir" bilgilerine yer verildi.
Samsun'da yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin kimliği değişecek
Samsun'da yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin kimlik kartının değişeceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Samsun'da nüfusu 50 binin üstünde olan ilçeler randevulu sistem ile kimlik kartları değiştirilebilecek. Bu ilçelerimiz ise 321 bin nüfusa sahip İlkadım, 179 bin nüfusa sahip Atakum, 142 bin nüfusa sahip Bafra, 135 bin nüfusa sahip Çarşamba, 102 bin nüfusa sahip Vezirköprü, 91 bin nüfusa sahip Canik ve 74 bin nüfusa sahip Terme ilçeleridir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.