Pazartesi 26.12.2011 13:11
Son Güncelleme: Pazartesi 26.12.2011 13:12

Yılbaşında sağlığınızdan olmayın

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden uzman diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, yılbaşı akşamı yenilen yemeklerin mümkün olduğunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla iyi çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini, yağlı ve ağır yemeklerin fazla miktarlarda tüketilmesi halinde sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini bildirdi.

Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, akşam yemeğini belirli bir saatte bitirmek gerektiğini ifade ederek, tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamasını, kızartma ve mezelere dikkat edilmesi gerektiğini önerdi.

''31 Aralık gününe güzel bir kahvaltı ile başlayın. Yılbaşı günü yoğun bir gün geçirileceği için öğün kaçırma durumu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur'' şeklinde görüşlerini ifade eden Selçuk, öğünü kaçırmanın açlığı tetikleyerek yeme isteğini arttırdığını, güne güzel ve hafif bir kahvaltı ile başlamanın, dinamik, enerji dolu ve mutlu bir başlangıç olacağını bildirdi.

Yoğun yemek sonrası kalbe binen yükün arttığını ve yaş gözetmeksizin kalp krizi geçirme riskinin oluştuğunu belirten Selçuk, şu önerilerde bulundu:

''O akşam yenilen yemekler, mümkün olduğunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Yağlı ve ağır yemekler fazla miktarlarda tüketilirse sindirim sisteminde bozukluklara yol açarak mide bulantısı, ishal, mide krampları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Miktarlarına dikkat ederek çeşitli besinleri tüketebilirsiniz.''

Selçuk, yılbaşı ziyafetlerinde izlenmesi gereken adımları da, şu şekilde sıraladı:

''Ana yemek yanına az miktarda pilav veya makarna ve salata ile akşam öğününüzü tüketerek, doğru bir başlangıç yapılmalıdır. Akşam yemeğinde meze, zeytinyağlı, kızartma, kavurma gibi yemekler olmamasına dikkat edilmelidir. Yemek öncesi, yemekte veya sonrasında su ihmal edilmemelidir. Yemekten en az 2 saat sonra 1 kase kuru yemiş veya patlamış mısır ilk ara öğün olarak tercih edilmelidir. Vakit geçirebileceğiniz ve lif içeriği zengin tok tutacak yiyeceklerdir. İlerleyen vakitlerde 1-2 porsiyon meyve ile yeme işlemi bitirilmelidir.

Dışarıda yemek yemeyi planlayanlar, bu çeşitlerin tümünü aynı anda görebilirler. Yapılması gereken, öncelikle ana yemeği yemek sonrasında 2 saat aralıklarla az porsiyonlarda diğer çeşitlerden tüketmektir. Yağlı ve tuzlu gıdalar, cips, kızartılmış kavrulmuş besinler, salam, sosis, sucuk gibi gıdalar doymuş yağ açısından da yüksek içeriğe sahip olduklarından tüketilmemelidir. Tatlı tüketilmek istenirse muhakkak sütlü tatlılar tercih edilmeli veya kuru ve taze meyveler ile bu istek giderilmelidir. Yılbaşı ertesi günü orta tempoda en az bir saat yürüyüş yapılmalıdır.''

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.