Yükseköğretimin geleceği Türkiye’de şekilleniyor
Yükseköğretim Kurulu ile uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education(THE) iş birliğiyle Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi” başladı.

16-19 Haziran tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek kongreye 110 ülkeden 5000'in üzerinde uluslararası temsilci katılıyor.
Kongrenin ilk oturumunda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Yükseköğretim Mülteci Öğrenci Ağı (TRSN) tarafından düzenlenen Küresel Mülteci Yükseköğretim Konferansı yapıldı. "2030'a yüzde 15" temasıyla gerçekleştirilen konferansta mülteci gençlerin potansiyelini artırma konusunda yükseköğretimin rolünün güçlendirilmesi üzerinde duruldu.
Kongre kapsamında "YÖK Sürdürülebilirlik Sergisi" oturumunda "Türkiye'de sürdürülebilir bir araştırma ekosisteminin teşvik edilmesi: İlim Yayma Ödülleri ile mükemmelliğin kutlanması", "Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yükseköğretime entegre etmek: Akademi, endüstri ve STK'lar arasında köprü kurmak" "Daha yeşil bir gelecek yarışında yapay zekanın rolü" "Türk yükseköğretiminde sürdürülebilirlik: Zorluklar, ilerleme ve gelecekteki yollar", "Çerçevelerden uygulamaya: Yükseköğrenimde sürdürülebilirlik yeterliliklerinin potansiyelinin açığa çıkarılması" gibi çeşitli konularda konferanslar gerçekleştiriliyor.
SIRALAMA SONUÇLARI AÇIKLANACAK
Kongrenin resmi açılış konuşmalarını yarın YÖK Başkanı Erol Özvar ve THE Küresel Direktörü Phil Betty yapacak. Kongrede dünya üniversiteleri 2025 Etki Sıralaması (Impact Rankings) sonuçları da açıklanacak. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen kongrede, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen 17 farklı sürdürülebilir kalkınma amacının yükseköğretim kurumları tarafından nasıl hayata geçirildiği, iyi uygulama örnekleri, tecrübe alışverişi ve muhtemel iş birlikleri ele alınacak.
İKLİM KONUŞULACAK
Küresel sürdürülebilirlik ve yükseköğretim alanında önemli gelişmelerin değerlendirileceği kongrede özellikle iklim değişikliği, sosyo-ekonomik eşitlik, sürdürülebilirlik ve yapay zekâ, sürdürülebilir kampüsler, sağlık, enerji ve eğitim, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada üniversitelerin rolü, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomisi gibi kritik konulara odaklanılacak.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER MASAYA YATIRILACAK
Kongrede, devlet kurumlarından, üniversitelere, sanayi sektöründen sivil toplum kuruluşlarına seçkin temsilciler yenilikçi projeler ve stratejilerle sürdürülebilir geleceği şekillendirmeye yönelik çözüm önerileri sunulacak.
TÜRK PAVİLYONU KURULDU
Türk yükseköğretim kurumlarının uluslararası alanda tanıtımına önemli katkı sağlayacak kongrede Yükseköğretim Kurulu ve Türkiye yükseköğretim kurumları için "Türk Üniversiteleri Pavilyonu" da bulunuyor. Pavilyonda üniversiteler açtıkları stantlarda eğitim olanaklarını tanıtıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Kayseri’de iki grup arasındaki kavgada kan aktı: 4 yaralı!
- 2 Ümraniye’de facianın eşiğinden dönüldü: Küçük çocuk çakmakla oynarken yangın çıkardı!
- 3 Sokak ortasında silahla saldırdı: Ağır yaralandı!
- 4 “Basel” lakaplı Bekir Aslan gözaltına alındı
- 5 Hafif ticari araç şarampole uçtu! 1 ölü
- 6 Midyat’ta 38 yıl önceki PKK saldırısında şehit olan 9 kişi dualarla anıldı
- 7 Kırklareli’nde kan donduran olay: ‘Yan baktın’ dedi, öldürdü!
- 8 Alabora olan teknede can pazarı: 4 kişi kurtarıldı, 1 kişi boğulma tehlikesi geçirdi!
- 9 ‘Dur’ ihtarına uymadı, 4 polis aracına çarptı: Kovalamaca işte böyle sona erdi!
- 10 Kötü koku ihbarı ekipleri harekete geçirdi: Büyükbaş hayvan kafaları istiflenmiş halde bulundu!