MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

20 Mayıs 2014, Salı

Soma’dan insanlığa…

Soma'da 301 madencimize mezar olan maden faciası ardından acımızı yaşamamıza bile saygısı olmayan provokatörler yine sahnedeydi.

Aileler daha cenazelerine bile almamışken soğuk hava deposundaki ceset fotoğraflarını bile kullandı sosyal medyada provokatörler. "Allah'tan korkun daha toprağa verilmediler, aileleri var o insanların" diyenleri de dinlemediler.

Acıyı yağmaladıkça yağmalamaya çalıştılar.

Peki madenciler ve madenci aileleri ne yaptı? Hepimize öyle büyük dersler verdiler ki.

***

Çamurlu çizmelerini sedyeye yatarken çıkarmak isteyen Somalı maden işçisinin devlet malına gösterdiği hassasiyet, tüyü bitmemiş yetimin hakkına gösterdiği özendi.

Secdeli evlere girerken ayakkabının çıkarılması gerektiğini bilen bir aile terbiyesiyle kurulan cümleydi. "Kendini değersiz görmekten" öte, başka birinin de kullanacağı bir mekânı kirletmek duygusundan doğan bir utanmaydı. Adaptı, edepti, ardı, hayaydı, inançtı…

"Dinimizin emri değil midir? Temizlik imandandır" diye televizyonlara konuşurken, mavi kanlı bazı gazetecilerin onu anlayamayacağını aklından geçirmezdi. Onlar da 'Dinli imanlı bu muhabbete" daha fazla katlanamadılar ve onunla konuşmayı bıraktılar zaten.

***

Kendisini kurtarmaya gelen ekiplere, "Beni bırakın, Mahmut'u kurtarın, ben bekarım onun eşi hamile" diyen işçinin kardeşliğini de anlayamadı birileri. Baba adayı arkadaşının kendi canından daha çok yaşamayı hak ettiğini düşünüyordu.

Klavye canavarı sanal Donkişotların, sövmekten başka protesto şekli bilmeyenlerin, bu işçiyi anlaması da mümkün değildi.

***

Üç kişiyi kurtardıktan yeryüzüne çıktıktan sonra, "daha kurtaracak çok kişi var" diyerek tekrar madene dalan ve şehit olan işçinin öyküsü, bu topraklarda umudun ölmeyeceğinin ispatıdır. Geleceğe dair hayallerimiz 'hayal' olmadığının ispatıdır.

Maden işçileri, sadece Türkiye'ye, dindarlara, ulusalcılara, sağcılara, solculara değil dünyaya büyük mesajlar verdi. Koşturmaca içinde unuttuğumuz değerleri hatırlattı.

Arkadaşının canının kendi canından daha önemli olduğunu düşünenlerin hala yeryüzünde olduğunu ve yaşadığını öğrendik.

Kömür tozuyla abdest alıp, bulunduklarında secde halinde ölmüş oldukları anlaşılan Somalı maden şehitleri, bu ülkeye, hepimize, dünyaya, insanlığa büyük dersler verdi aslında.

Maden şehitlerimize rahmet olsun…

SON DAKİKA