MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

04 Ocak 2016, Pazartesi

Tamam işte, millete soralım

Dün haber kanallarını dolaşırken Cnn Türk'te Başkanlık sisteminin konuşulduğunu gördüm. "Halk, Başkanlık sistemini istemiyor. Referandumda da reddedilir" diye konuşuyorlardı.

Olabilir, belki de halk referandumda destek vermez. Madem halkın bunu reddetme olasılığı var. O zaman niye Başkanlık sistemiyle ilgili her tartışmayı karartmaya çalışıyorsunuz? Hatta bırakın tartışılmasını, konuşulmasından veya gündeme gelmesinden bile rahatsız oluyorlar.
Çünkü meselenin özünde kangrene dönüşmüş bir 'halktan rahatsız olma' durumu var zaten.

Zira daha önceki kamuoyu yoklamalarından da bilindiği üzere halk, bir mesele tartışılıp konuşuldukça onunla ilgili kanaatlerini değiştirebiliyor veya öğrendikçe daha önce karşı çıktığı birçok şeye 'evet' demeye başlıyor.

***

Örneğin bundan 10 yıl önce "Çözüm Süreci"ne özellikle merkez sağdaki insanları ikna etmek çok zordu. Ama daha sonra insanlar terörü bitirecekse bu yolun da denenmesinde yanlış görmedi ve destek verdi.

Zaten kamuoyu yoklamaları da başkanlık meselesinin bilinirliği arttıkça halk desteğinin de yükseldiğini ortaya koyuyor.

Gezici Araştırma Şirketi bile yaptığı son araştırmada Başkanlık sistemine yüzde 53 civarında destek olduğunu açıklamıştı.

***

Erdoğan ve AK Parti düşmanlığından "Kin tutulması" yaşayanları bir yana bırakalım. Zira onların üzüm yemek gibi bir derdi yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli, Türkiye'deki yanlış kurgulanmış parlamenter sistemin ileride Türkiye'yi daha çok tıkayacağını, Başkanlık, yarı başkanlık veya partili Cumhurbaşkanlık sisteminin ülkenin önünü açacağını ifade ediyor.

***

Halbuki milletimiz genel olarak iyi anlatıldığı takdirde Başkanlık sistemi ile ilgili daha net kanaatlere sahip olabilir. Hangisi olursa olsun önemli olan milletin ne düşündüğü.

Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da ısrarla parlamentodaki uzlaşma olsa dahi milletin sözünün çok önemli olduğunu vurguluyor ve bir sistem değişikliğinin muhakkak millete sorulmasını istiyor.

Devletler sadece kişilere endeksli değildir. Siyaset üretmediği için kendi milletinden korkanlar Başkanlık sisteminde de hep kazananın AK Parti ve Erdoğan olacağı korkusuyla buna karşı çıkıyor. Çünkü en başta kendilerine ve millete güvenmiyorlar.

Millete muhalif partilerin medyası haline gelen Doğan medya, her şeye rağmen Başkanlık sistemi tartışılmaya başlanınca da acayip öngörülerde bulunuyor.

Şimdi de "Başkanlık sisteminin halk ikna edilse bile parlamentodan geçmesi zor" diye 'yorum' yayıyorlar. Tamam Doğan medya Başkanlık sistemine geçmenin 'zor' olduğunu düşünebilir ve kendisi Başkanlığa karşı olabilir. Fakat artık eski Türkiye'nin devrinin geçtiğini görmeleri lazım.

Yeni gerçek şudur: Doğan grubu Başkanlığa karşı çıkabilir ama bu hiçbir şeyi değiştirmez. Kararı verecek olan millettir...

SON DAKİKA