MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

07 Kasım 2017, Salı

Dünyanın altı üstüne gelirken…

AK Parti'nin iktidara geldiği 2003 seçimlerinin ardından özellikle İslam ülkelerinin halklarında, "Türkiye modeli ve Erdoğan liderliği" bir ideal olarak görülmeye başladı.

2010 yılından itibaren bu ülkelerde, silahsız, şiddete mesafeli, demokrasiye yatkın talepler, 'Arap baharı' olarak kendini gösterdi. Ancak "Türkiye modeli", bazı dünya güçlerini o kadar rahatsız etti ki, bu 'bahar' girişimi kısa sürede 'kışa' çevrildi.

Özellikle Mısır'da Sisi darbesini sevinçle karşılayan Batı dünyası, darbeden bugüne Sisi'yi ülkelerinde kırmızı halılarla karşılamaya doymuyor. ABD'den AB'ye kadar böyle. Hele seçimle gelen Erdoğan'ı 'otoriter' gören Almanya'nın ve Merkel'in Sisi hayranlığını görünce insanda sadece tiksinti duygusu uyanıyor.

***

Obama, başkan seçilince ilk yurtdışı seyahatini Mısır ve Türkiye'ye yapmıştı. Obama, İran'ı şeytanlaştırmamak aksine kazanmak gerektiğini vurgulayarak İran'la nükleer anlaşma bile imzaladı.

Trump ise ABD başkanlığını kazandığı gibi ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yaptı. Kral ve Sisi ile 'sihirli küre' önünde poz verdi. İran'ı yine şeytanlaştırmaya başladı, hedef gösterdi.

ABD'nin çeyrek yüzyıldır yaptığı gibi 20 senede bir Sünnileri, diğer 20 senede bir de Şiileri 'düşman' gösterme sistematiği sürüyor anlayacağınız. 11 Eylül'e kadar Ruslara karşı Afgan mücahitlerine, Taliban'a destek verip İran ve Şiileri 'hedef' gösteren ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından El Kaide ve DEAŞ gibi terör örgütleri bahanesiyle Sünnileri 'hedef' alıp İran'la yakınlaşmaya başladı. Şimdi ise yeniden Suudi Arabistan'a yanaşarak bir önceki sisteme dönüyorlar. ABD'nin, İran-Irak savaşındaki 'Saddam sevgisi'ni ve sonrasındaki Irak işgalini de unutmayalım…

***

Hep diyorum dünya, son yüzyılda olmadığı kadar büyük bir altüst oluş yaşıyor. Durum 100 yıl öncesine benziyor desek daha doğru olur. Sadece son bir yıldır yaşananlar bile, bir şeylerin ve bir yerlerin yeniden dizayn edilmek istendiğini gösteriyor.

Türkiye'yi darbe ile 'hizaya sokma' girişiminin başarısız olmasının ardından, Katar krizi başlatıldı. Pakistan tamamen cendereye alınmış durumda. Suudi Arabistan'da sistem yeniden kuruluyor gibiyken İran iyice sistem dışına itilmek isteniyor.

***

Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'de Londra ve Pekin'i birleştirecek yeni İpek demiryolunu açtığı günden bu yana yaşanan olaylara bakalım.

Trump, sabah konuşuyor, öğlen Lübnan başbakanı istifa ediyor, akşam Riyad'a balistik füze düşüyor, gece Kraliyet ailesi içinde saray darbesi yaşanıyor, prensler ve bakanlar tutuklanıyor. Ertesi sabah 'Son durum ne?' diye merak edince bu kez de içinde prenslerin olduğu helikopterin 'düştüğü' haberleri geliyor.

Ve tüm yaşananlar arasında ABD'de gün aşırı bir 'terör eylemi' patlak veriyor. Bir hafta 'DEAŞ' terör yapıyor ertesi hafta ABD vatandaşı bir 'yalnız kurt!'

Son olarak; Trump uzun bir Uzakdoğu seyahatine çıktı. Takip edelim…

SON DAKİKA