İdris Kardaş

İdris Kardaş

07 Haziran 2018, Perşembe

Bor’un izotopları ile tek kale maç

Bor madenini traktörün kasasına atıp geri geri park edebiliyor Muharrem İnce. Öylesine halktan biri. Ama aynı zamanda izotop biliyor yani eğitimli de. Yine bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şöyle seslenmiş. "Sen anlamazsın tabi diploman olmadığı için" Sadece kendi partisinden Prof. Aydın Ayaydın'ı dinlese meseleyi kavrayacak ama o bunu tercih etmiyor. Bu konuyu açtıkça traktör sürebilmesiyle övündüğü karşısındaki çiftçileri, köylüleri nasıl incittiğini de bilmiyor muhtemelen. Zira gelenek bu CHP'de.

Aynı mitinde bor madenleriyle ilgili bir açıklaması dikkatimi çekti. Diyor ki İnce; "Bor madenini cevher olarak satıyoruz, ama biz madenlerimizi mamul olarak satmalıyız" Üstüne vizyonunun ne kadar geniş olduğunu anlamamız için, içinde uzay ve roket geçen bir cümle de kuruyor. Ama gelin görün ki kendi konuşmasından yaklaşık bir saat önce Enerji Bakanı Berat Albayrak, Bor teknolojileri konusunda dünya devi Çinli Dalian Jinma ile Eti Maden'in protokol töreninde bu konuyu uzun uzun anlatmıştı.

"Bu protokol ile Balıkesir'de, yüksek teknoloji bor karbür üretim tesisi kuracağız. Bor karbür, madenden çıkan borun katma değerini 2 bin kata kadar artıracak bir teknoloji. Hammadde olarak tonu 200 dolardan başlayıp, yüksek teknolojili ürüne dönüştüğünde yaklaşık 400 bin dolara kadar çıkan bir katma değer oluşuyor."

Enerji Bakanlığı çalışanları Muharrem İnce kadar izotop bilmeseler de, bu protokolün alt yapısı için uzun zamandır çalışıyorlardı. Ocak ayından itibaren de resmi girişimler hız kazandı ve bugüne gelindi. Bugüne kadar neredeydi diye soracak izotop akıllılar için bu notu da düşmüş olayım.

Muharrem İnce ve Meral Akşener'in popülizmin sınırlarını aşan konuşmaları bizi eski Türkiye'ye götürüyor. Halbuki bu siyaset yapma biçimini, bu seviyeyi çoktan aşmıştık. Demirel döneminde değiliz. Herkesin cebinde akıllı telefon var. Çiftçisinin de var, köylünün de. Traktör sürebildiğini söylemeyi, testiden ayran içmeyi halktan biri olduğunu ispatlama araçları olarak her gün söylemenin Türkiye'nin genel siyasi seviyesi için bir zararı var. CHP seçmeni bunlardan memnunlarsa bu, onların bileceği bir şey. Ama biz bu seviyesizliği hak etmiyoruz.

Seçim bir an önce bitse de bu seviyeleri geçip siyasetin kararsız izotopları ile tek kale maç yapsak.

SON DAKİKA