ONUR YILDIRIM

05 Nisan 2013, Cuma

Yayıncılık nereye gidiyor?

2000'lerin ilk yıllarında herhangi bir şeyin internette popüler olması aylar alıyordu. Şimdi dakikalar içinde popüler olunabiliyor. Bunun en büyük sebebi "doğuştan dijital"ler.1985 öncesi doğanlara dijital göçmen, sonrası doğanlara "doğuştan dijital" deniyor. Doğuştan dijitaller cep telefonsuz, internetsiz dünya bilmiyor. Teknoloji onlar için yürümek gibi saydam bir his. Hiçbir zaman kullanım kılavuzu okumuyorlar, çünkü gösterge diline çok hakimler.

1985 öncesi doğanlara dijital göçmen, sonrası doğanlara "doğuştan dijital" deniyor. Doğuştan dijitaller cep telefonsuz, internetsiz dünya bilmiyor. Teknoloji onlar için yürümek gibi saydam bir his. Hiçbir zaman kullanım kılavuzu okumuyorlar, çünkü gösterge diline çok hakimler.

#Sayfa# İNTERNETİN ETKİSİ SÜRECEK Mİ?
Teknoloji toplumu tarih boyunca şekillendirdi. Bu ilk değil. Buhar makinesi, tren, elektrik, petrol şimdi de interneti kullanarak şekillendiriyor. İçinde bulunduğumuz Kontrodiev Dalgası 2020'de bitecek. Bugünkü teknolojiler yeni dalgada devre dışı kalmayacak, içinde gömülü olacak. Mesela Facebook'un gibi sitelerin çok hızlı yükselişi, potansiyelin realize edildiği dalganın son dönemine girdiğimizin işareti.

TABLETLER NEYİ DEĞİŞTİRİYOR?
Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için klasik web tarayıcılar çok kullanışsız. App Store'dan indirilen uygulama sayısı bu yüzden müzik ve video sayısını geçti. Tablet bilgisayarlar sanıldığı gibi dergiciliği öldürmeyecek. Aksine klasik web sitelerini bitirecek. Adapte olan ne varsa yaşamaya devam edecek. Twitter'ı sadece evdeki masaüstü bilgisayarınızdan kullanabildiğinizi düşünün… Basılı yayınların sorunu bu…

MİKRO YAŞIYORUZ
2015 yılında 15 milyar adetten daha fazla cihaz internete bağlı olacak. Eskiden bir derginin her sayfasının fiyatlandırılıp kullanıcıya satılması saçma olurdu. Şimdi mikro ödeme gelir modelleriyle bu yapılabiliyor. Yakında herkes daha çok internete bağlanacak ve herkesin online olduğu dünyada ek servisler için küçük paralar ödemek gerekecek. Zira siz "çevrimiçi" oldukça çeşitli hizmetler tüketeceksiniz ve "mikro işlemlerle" bedelini ödeyeceksiniz.

TÜRKİYE'NİN ÖZEL BİR DURUMU VAR
Gelişmekte olan ülkelerin hep aleylerinde olan genç ve fakir demografileri bu kez silahları. Çünkü nüfusun çoğu eski teknolojiyi bilmediği zaman bariyer yaratmaz yeni teknoloji daha çabuk benimsenir. Buna Teknolojik Sıçrama deniyor. Teknolojik sıçramanın etkisi çok büyüktür. İnternet bu toplumlarda farklı hızda şekillenir. Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye'nin cep telefonu kullanımı ve facebookta başı çekmesinin sebebi bu.

SON DAKİKA