ERSİN RAMOĞLU (GÜNEY)

Adana Olgunlaşma...

Sokak lar yürürken sakın, "Şimdi bu da nerden çıktı?" demeyin.
Kirli bilgilerin havada uçuştuğu, gürültüden keyfimizin kaçtığı şu günlerde sanırım hepimizin biraz oksijene ihtiyacı var…
Okuyacaklarınız belki bu işe yarar.

***
Olgunlaşma…
Davranışımızda öğrenme ve alıştırma yapma yoluyla değil de büyüme sürecinin doğal sonucu olarak görülen değişimdir.
***
Birde olgunlaşma enstitüleri var bilirsiniz.
Biri Adana'da olmak üzere ülke genelinde toplam 15 Olgunlaşma Enstitüsü var.
İlkokulu bitirmiş herkesin başvurabildiği eğitim yuvalarıdır buralar.
Olgunlaşma enstitülerinde öğrenciler beceri ve yeteneklerine göre meslek edinirler.
***
Bu okulların bir başka görevi de Anadolu medeniyetlerine ait, kaybolmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarıp yaşatmasıdır.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi İkbal Kalın epeydir okulda üretilenleri görmem için arayıp duruyordu.
Gittim…
Muhteşemdi…
Etkileyiciydi.
***
Galiba Olgunlaşma Enstitülerinin en başarılısı Adana'da…
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Hanım da Adana Olgunlaşmanın yaptıklarını çok beğenmiş…
Hatta Ankara'da bir defile düzenlemelerini de sağlamış.
Her yaştan öğrencisi var.
Öğretim kadrosu zıpkın gibi,
***
Anadolu kültüründe önemli yer tutan törensel olgular, yöresel giyim, kuşam, takı, dokuma ve süsleme gibi bu toprağın duygusunu, dokusunu ve kokusunu çağdaş tasarımlarla günümüze yansıtan hatta günlük kullanıma sunulmasını sağlayan güzel eğitim yuvalarıdır Olgunlaşma Enstitüleri.
***
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi, Ürettikleri eserleri çok sayıda ülkede sergileme imkanı bulmuş.
Bir çok devlet adamına ve First Lady'ye elbise de dikmiş.
Bolca sipariş alıyorlar…
Sadece elbise mi üretiyorlar?
Elbette ki hayır.
Ben anlatmayayım siz gidin görün iyisi mi...
***
Özlem Akalın'ın hazırladığı "Adana Mutfak Sanatı" isimli kitabı da görmenizi isterim…
İçinden lezzet fışkırıyor.
Okul Müdürü İkbal Kalın, kitapla ilgili olarak, "Mutfak sanatı insanoğlunun geçmişten bu yana yaşantısında vazgeçemediği, zamanının büyük bir kısmını harcadığı, bununla birlikte insanların gözünde, gönlünde ve damağında hoş lezzetler bırakmak için uğraşı verilen bir kültürdür" diyor…
Kitabı yayına hazırlayan Özlem hanımı kutluyorum…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.